Angelina Jolie pozvala na okončanje rata u Siriji

Glumica je izbjeglicama rekla kako je veoma ponosna na njih, jer su 'veoma hrabri, svi' (AP)

Američka glumica Angelina Jolie susrela se u nedjelju sa sirijskim izbjeglicama u jordanskom izbjegličkom kampu Zatari i založila se za političko rješenje sirijskog građanskog rata.

“Humanitarna pomoć nije dugoročno rješenje”, istakla je ona, prenijela je agencija AP.

Jolie, specijalna izaslanica Visokog komesarijata Ujedinenih naroda za izbjeglice, razgovarala je s izbjeglicama, dok su se djeca okupila oko nje.

Tek polovina tražene pomoći

Glumica je izbjeglicama rekla kako je veoma ponosna na njih, jer su “veoma hrabri, svi”.

Jolie je kazla kako je UN prošle godine dobio samo polovinu pomoći od one koja je zatražena, a kako je ove godine dobijeno samo sedam posto od zatražene sume.

Blizu 5,5 miliona raseljenih Sirijaca je u Jordanu, Libanu i drugim susjednim državama, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijci koji su preživjeli smrtonosnu snježnu oluju u planinskom pograničnom području između Libana i Sirije pozivaju libansku vladu da dozvoli ulazak izbjeglica. Prošle sedmice 17 osoba se smrznulo u pokušaju da ilegalno uđu u Liban na poznatoj ruti za krijumčarenje osoba.

Published On 24 Jan 2018

Gotovo milion sirijskih izbjeglica koji su se od rata sklonili u Liban, oštru zimu provode u tankim šatorima. Nedovoljno su zaštićeni od kiše i niskih temperatura. UNHCR ističe da ima nešto manje od 60 posto sredstava potrebnih da pomogne ovim ljudima da prežive zimu.

Published On 19 Jan 2018

Iz Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama, poručili su da je prvi put u skoro 70 godina od osnivanja, njen rad doveden u pitanje. Razlog je odluka američke administracije da smanji finansiranje sa planiranih 125 na 60 miliona dolara. Riječ je o drugom smanjenju od prošle godine, kada je za Agenciju izdvojeno 350 miliona.

Published On 18 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO