SAD poručio Turskoj da više neće slati oružje YPG-u

Kalin i McMaster istakli su neophodnost razmatranja turske sigurnosti kada je riječ o djelovanju u sjevernoj sirijskoj regiji Afrin (EPA)

Sjedinjene Američke Države poručile su Turskoj kako će prestati slati oružje kurdskim Jedinicama narodne zaštite u Siriji, saopćeno je iz turskog Predsjedništva u subotu.

U saopćenju je navedeno kako su Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, general H.R. McMaster razgovarali telefonom u petak te kako je u tom razgovoru McMaster potvrdio da Sjedinjene Američke Države više neće slati oružje YPG-u, javlja agencija Reuters.

Predsjedništvo Turske je saopćilo kako su se Kalin i McMaster, razgovarajući o aktuelnoj turskoj operaciji “Maslinova grančica” na sjeveru Sirije, složili da će Ankara i Washington ostati u bliskoj koordinaciji kako bi “izbjegli nesporazume”.

Cavusoglu očekuje konkretne korake

Dodaje se kako su istakli neophodnost razmatranja turske sigurnosti kada je riječ o djelovanju u sjevernoj sirijskoj regiji Afrin.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, u vezi s podrškom Sjedinjenih Američkih Država Partiji demokratskog jedinstva, izjavio kako Washington treba prekinuti vezu s ovom organizacijom, prenosi agencija Anadolija.

“Vrijeme je da vidimo konkretne korake, a ne samo priču. Moramo vidjeti da se više ne isporučuje oružje. SAD treba prekinuti vezu s jednom terorističkom organizacijom”, rekao je Cavusoglu nakon sastanka vladajuće Partije prvade i razvoja u Antaliji.

Izvor: Agencije