Kurz za Dan sjećanja na Holokaust: Austrijanci su činili zločine

Sebatsian Kurz: Iz sjećanja brojnih žrtava nacističkih rasnih zločina moramo povući ispravne posljedice po sadašnjost i budućnost. (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, istakao je kako su neki Austrijanci bili i zločinci i učestvovali u stravičnim zločinima, te je podvukao kako je borba protiv antisemitizma prioritet Vlade ove evropske države, prenose agencije.

On je, u saopćenju, ukazao na posebnu historijsku odgovornost, koje je svjesna nova Vlada, posebno u godini sjećanja.

“Ovaj dan nas podsjeća koliko je važno da nikada ne zaboravimo te zločine. Iz sjećanja brojnih žrtava nacističkih rasnih zločina moramo povući ispravne posljedice po sadašnjost i budućnost te se iskreno suočiti sa svojom historijom”, poručio je Kurz.

Istraga protiv studenata

Tu odgovornost, kako naglašava, imaju posebno mlade generacije.

“U našem društvu ne smije biti mjesta za antisemitizam, rasizam i sijanje mržnje. Zbog toga je bitno da se takvim tendencijama suprotstavimo odlučnije nego ikada”, apelirao je austrijski kancelar.

Kurz je ranije ove sedmice saopćio kako tužitelji istražuju studentsko bratstvo čija pjesmarica sadrži nacističke tekstove.

“Pritisnite gas, vi stari Nijemci, mi ćemo stići do sedam miliona”, govori se u jednoj pjesmi, a očito se misli na šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili tokom Holokausta.

Izvor: Agencije