Kabul: Više od 95 mrtvih u eksploziji

Najmanje 95 osoba je poginulo, a više od 158 je ranjeno u samoubilačkom napadu koji je jutros potresao afganistansku prijestolnicu Kabul, kazao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva ove države Waheed Majrooh.

Odgovornost za današnji napad preuzeo je talibanski pokret, a potvrđeno je kako se eksplozija desila blizu zgrade Ministarstva unutršanjih poslova.

Talibanski pokret je sakrio eksploziv u vozilo hitne pomoći, a detonacija se desila kod ulaza u zgradu na užurbanom trgu Sadarat tokom podnevne gužve.

Vozač je prošao prvu kontrolnu tačku tvrdeći kako prevozi pacijenta, da bi bombu detonirao kod druge kontrolne tačke.

Nakon eksplozije, veliki stupovi tamnog dima digli su se iznad glavnog grada Afganistana. Svjedoci, koji su se nalazili nedaleko od centra grada, navode kako su čuli najmanje tri eksplozije.

Današnji napad desio se sedmicu nakon što su talibani napali hotel Intercontinental u Kabulu, kada je poginulo 18 osoba, te nekoliko dana nakon što su pripadnici ISIL-a ubili najmanje četiri osobe u uredu humanitarne organizacije Save the Children u Jalalabadu.

Škola i mirovno vijeće

Novinar Al Jazeere Abdullah Shahood iz Kabula javlja kako se današnji napad desio u vrijeme ručka, tokom „relativno mirnog dana“.

„Cijeli grad je potresla teška eksplozija“, dodao je on.

Policijski zvaničnik za Al Jazeeru je kazao kako se samoubilački napad desio blizu teško čuvane policijske kontrolne tačke u Kabulu.

„Sa lijeve strane ove kontrolne tačke nalazi se škola i visoko mirovno vijeće“, dodao je Shahood.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Oružani napadači upali su u ured organizaije Save the Children na istoku Afganistana. Napad je počeo bombaš-samoubica ispred prostorija te humanitarne organizacije u Jalalabadu. Snage sigurnosti brzo su došle na mjesto dešavanja i počele borbu s napadačima. Zasad niko nije preuzeo odgovornost, a talibani su negirali učešće u napadu. Izvještava Jennifer Glasse.

Published On 24 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO