U Italiji gotovo 5.000 oboljelih od morbila prošle godine

Epidemija malih boginja u Italiji uzrokovala je smrt četiri osobe (EPA)

Italijansko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je prošle godine prijavljen 4.991 slučaj malih boginja u toj zemlji, gotovo šest puta više nego 2016. godine, što je delom posledica oštre političke debate o vakcinaciji, navodi agencija AP.

Epidemija malih boginja u Italiji, koja je uzrokovala smrt četiri osobe, privukla je pažnju Svetske zdravstvene organizacije.

Objavljeni podaci samo su zaoštrili debatu započetu kada je vlada Demokratske partije prošle godine usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv deset bolesti.

Suprotstavljanje obaveznoj vakcinaciji

Desničarska Severna liga i populistički Pokret Pet zvezdica, koji će biti među glavnim protivnicima vladajućih demokrata na parlamentarnim izborima 4. marta, izazvali su negodovanja suprotstavljanjem obaveznoj vakcinaciji i dovođenjem u pitanje njihove efektivnosti.

U Italiji je 2013. godine zabeleženo 2.211 slučajeva malih boginja, u 2014. godini bilo ih je 1.674, u 2015. godini 251, a 2016. godine 844 slučaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Ospice, Cijepljenje, Cjepivo, Vakcina, Vakcinacija

Ospice su jedan od najvećih ubojica djece, cjepivo je jeftino i dostupno, no u nekim zemljama većina djece nije cijepljena.

Published On 12 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO