Kurdi u Siriji odgovorili Erdoganu: Turke čeka ‘prikladan odgovor’

Turska je u subotu pokrenula operaciju 'Maslinova grančica' (EPA)

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju podršku SAD-a, saopćile su da će Tursku dočekati “prikladan odgovor” ako želi ostvariti prijetnju da će proširiti napade na položaje te kurdske milicije u Siriji.

Redur Xelil, visoki zvaničnik SDF-a, koja uživa podršku SAD-a, time je reagovao na prijetnje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

“Kad bude pokušao proširiti svoju bitku, dočekat će ga prikladan odgovor”, rekao je Xelil za Reuters.

Erdoğan je ranije izjavio da bi Ankara mogla proširiti vojnu operaciju na sjeverozapadu Sirije i istočno, sve do granice s Irakom.

Operacija ‘Maslinova grančica’

Obraćajući se provincijskim čelnicima iz njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdoğan je rekao da će Turska “nastaviti ka istoku, uključujući i grad Manbij”, prenio je Reuters.

“Operacija ‘Maslinova grančica’ trajat će sve dok ne postigne ciljeve. Očistit ćemo Manbij od terorista i naša će borba trajati sve dok nijednog terorista ne bude na našoj granici s Irakom”, kazao je Erdoğan.

Turska je u subotu pokrenula operaciju “Maslinova grančica” i izvela zračne napade na kurdske “Jedinice za zaštitu naroda” (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK).

Izvor: Agencije