Alabama: Nađen posljednji brod koji je prevozio robove

Iako je 1807. zabranjen uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još desecima godina (Al Jazeera)
Iako je 1807. zabranjen uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još desecima godina (Al Jazeera)

U riječnoj delti u američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli pripadati “Clotildi”, posljednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD prije gotovo 160 godina.

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Raines, koji je od tada u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju utvrditi da li je riječ o tom legendarnom brodu, piše Daily Mail.

Historijski podaci govore kako je kapetan broda William Foster po dolasku u Mobil Bay 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mjesta.

Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

“Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgorio”, rekao je Greg Cook, arheolog sa univerziteta West Florida.

 

John Braten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, za AL.com je kazao kako “ništa ne upućuje na to da nije ‘Clotilda’, a nekoliko stvari upućuje na to da jeste”.

Iako je Thomas Jefferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još desecima godina.

Glavna luka za dovoz bila je upravo u zaljevu Mobil.

Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobil – godinu dana prije izbijanja Američkog građanskog rata, a to je posljednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

Otkriće olupine dolazi nakon neuspjeha brojnih istraživača koji su pokušavali pronaći legendarni brod tokom godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Potomci robova u Sjedinjenim Američkim Državama od vlasti čekaju obećane odštete, 150 godina nakon zvaničnog ukidanja ropstva.Kongres i većina saveznih država uputili su im zvanična izvinjenja, ali odbili zahtjeve za isplatu odšteta. 

Ropstvo nije umrlo u 19. stoljeću. Štoviše, prema procjenama Ujedinjenih naroda, trgovanje ljudima postalo je u 21. stoljeću treći najunosniji posao na svijetu, odmah nakon trgovine oružjem i drogama. U tom mračnom biznisu vrte se milijarde eura. Ko su ta djeca, žene i muškarci među nama koji su u 21. stoljeću postali bijelo roblje? U […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO