Trump spreman svjedočiti o umiješanosti Rusije

Trump je negirao postojanje sporazuma s Rusijom i nazvao istragu lovom na vještice (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pristao bi na intervju pod prisegom s posebnim savjetnikom Robertom Muellerom, koji istražuje moguće rusko uplitanje u američke izbore u 2016. godini, javlja Reuters.

“Zapravo, radujem se tome. Htio bih to učiniti, pod prisegom, što je prije moguće”, rekao je Trump novinarima.

Određivanje datuma za intervju bio bi, kako je kazao Trump, “predmet odvjetnika i svega toga”.

Trumpovi odvjetnici razgovarali su s Muellerovim timom o intervjuu, prema izvorima koji su upućeni u tijek istrage.

Trump: Lov na vještice

Izvori su ranije priopćili Reutersu kako je tim posebnog zastupnika ispitivao visoke američke obavještajne časnike, uključujući i ravnatelja CIA-e Mikea Pompea, o tome je li Trump pokušao zaustaviti pravdu u istrazi oko Rusije.

U svojim obraćanjima novinarima, Trump je ponovio ranije izjave da ne postoji sukob između kampanje i Rusije i da “nema nikakve opstrukcije” pravde.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Rusija miješala u predizbornu kampanju pomoću hakiranja i propagande pokušavajući gurati utrku u Trumpovu korist. Rusija je to odbila.

Trump je negirao postojanje sporazuma s Rusijom i nazvao istragu “lovom na vještice”.

Sumnja na ometanje pravde

Istražitelj Mueller je prethodno izrazio želju da, u okviru istrage o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore, razgovara s Trumpom o njegovoj odluci da otpusti bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya i savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Mueller istražuje je li Trump ometao pravdu kada je od Comeya početkom prošle godine tražio da odustane od istrage Flynnovih kontakata s tadašnjim ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom, a potom, nekoliko mjeseci kasnije otpustio direktora FBI-ja koji je tada vodio odvojenu istragu ruske umiješanosti, prenosi Glas Amerike.

Negiranje optužbi

Trump je prije nekoliko mjeseci pristao da se sastane sa Muellerovim istražiteljima, ali je nedavno doveo u pitanje neophodnost bilo kakvog razgovora s obzirom na to da, kako je poručio, “nije bilo dosluha”.

Trump je ranije rekao da nije od Comeya zahtijevao da odustane od istrage Flynnove umiješanosti.

Muellerov zahtjev Trumpovim odvjetnicima da pitaju svog klijenta o odluci da otpusti Flynna zato što je lagao potpredsjednika Pencea o kontaktima s veleposlanikom Kisljakom, zatim Trumpov razgovor s Comeyem o eventualnom odustajanju od istrage tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost i kasnije otpuštanje direktora FBI-ja, ukazuju na to da je specijalni tužitelj sada fokusiran na pitanje ometanja pravde, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije