Humanitarci: Životno važni lijekovi ne dolaze u Katar

Blokada, koja je počela prije sedam mjeseci, pogađa na hiljade stanovnika Zaljeva (Reuters)

Pošiljke lijekova i medicinske opreme, uključujući životno važne doze protivotrova, ne dolaze u Katar, zbog blokade koju su ovoj državi nametnule zaljevske države predvođene Saudijskom Arabijom, navode iz organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Većina međunarodnih farmaceutskih kompanija koje trguju s Katarom dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedne od država koje su dio blokade i koja ima naročitu važnost u ovom području, navode iz Euro-meda, mreže koju čini više od 80 organizacija za zaštitu ljudskih prava.

“Mnogo životno važnih lijekova i neophodnih medicinskih instrumenata ne prelazi granicu. A protivotrov za smrtonosne ujede zmija koje tu žive nalazi se među lijekovima kojima je zabranjen prolaz. UAE je ključni igrač blokade i njihove akcije imaju poseban utjecaj na promet lijekova i drugih potrepština, kao i na razdvajanje porodica”, navela je Sara Pritchett, glasnogovornica Euro-meda.

Djeca zbog blokade nisu operisana

Ograničenje putovanja žestoko su pogodile prava ljudi na liječenje.

Nije izvedeno na stotine operativnih zahvata, među kojima su i dvije operacije za spašavanje života katarske djece koja nisu mogla otputovati u Saudijsku Arabiju.

Pritchett je kritizirala stav međunarodne zajednice, za koju kaže da ignorira utjecaj blokade koja je počela prije sedam mjeseci i pogađa na hiljade stanovnika Zaljeva.

“Nema realne kritike od međunarodne zajednice, vidimo nemogućnost ili nespremnost procjene ponašanja određenih država prema civilima na svim stranama. Kada je riječ o ljudskim pravima, ona se moraju gledati jednako i neutralno, mimo političkih stavova”, istakla je.

Prije sedam mjeseci su Saudijska Arabija, UAE i Bahrein pokrenuli ekonomski bojkot Katara, zatvorili jedinu kopnenu granicu ove države, kao i njene pomorske i zračne rute.

Razdvojeno 6.500 porodica

U sklopu blokade, ove tri zaljevske države su naredile svojim i katarskim državljanima da se vrate na svoje teritorije u roku od 15 dana.

Mjere pogađaju skoro 6.500 porodica čiji su članovi prisilno razdvojeni na nepoznat period.

Iz Euro-meda navode kako neki krijući ostaju uz svoje porodice i tako krše zakone svoje domovine.

Kazne za takvo djelovanje su visoke novčane, zabrana putovanja od tri do 15 godina te oduzimanje pasoša.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO