Šef CIA-e: Nekad je najviše prijetnji dolazilo iz Jugoslavije

Mike Pompeo
Mike Pompeo je zatražio da Rusija poduzme konkretne mjere da pruži uvjerenja po pitanju miješanja u američke izbore (EPA)

Direktor CIA-e Mike Pompeo izjavio je kako su tijekom povijesti prijetnje najviše dolazile od nacionalnih država i u tom kontekstu naveo Jugoslaviju, a da danas sve veću opasnost predstavljaju nedržavni akter,i kao što je WikiLeaks.

“U knjigama iz povijesti čitat ćete koje su nacionalne države bile prijetnje za Ameriku, što je Amerika radila protiv prijetnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država”, rekao je Pompeo u obraćanju na Američkom poduzetničkom institutu (AEI), koje je objavljeno na YouTubeu, kako prenosi Tanjug.

Među prijetnjama J. Amerika, Iran i S. Koreja

Danas su, kako je objasnio, prijetnje mnogo drugačije i obavještajna zajednica treba shvatiti da sve veća prijetnja stiže od nedržavnih aktera.

“Bilo da [prijetnje] dolaze od grupa kao što su Hezbollah, Al-Kaida ili da prijete našem informacijskom sustavu kao WikiLeaks. One nemaju zastave u Ujedinjenim narodima i predstavljaju prave prijetnje za SAD”, upozorio je Pompeo.

Zbog toga, kako je dodao, obavještajni rad CIA-e mora odgovarati aktualnoj situaciji.

Među prijetnje je ubrojio i Južnu Ameriku, Iran i Sjevernu Koreju.

Misija – krađa tajni

On se osvrnuo na proteklih godinu dana, koliko je na čelu Agencije, a govorio je i o nekim operacijama i planovima CIA-e i ključnim geopolitičkim pitanjima.

Prema njegovim riječima, misija CIA-e treba biti “krađa tajni” u ime Sjedinjenih Američkih Država i ona to radi “tako agresivno i bez isprike”.

Ipak, kako je dodao, CIA treba raditi tako da stječe i zadržava povjerenje američkih građana.

Izvor: Agencije