Saveznici talibana žrtve napada dronom u Pakistanu

U.S. Air Force officer passes in front of a MQ-9 Reaper drone, one of a squadron that has arrived to step up the fight against the Taliban, at the Kandahar air base
Napad se odigrao u jednom selu u blizini pakistanske oblasti Kurram, u blizini granice s Afganistanom (Reuters)

U napadu američkog drona na jednu kuću na sjeverozapadu Pakistana ubijena su dvojica pripadnika mreže Haqqani, povezane s talibanima, saopćili su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Dvije rakete pogodile su kuću, a ubijeni su Ahsan Khorai i Nasir Mehmood, prenosi Reuters.

Zvaničnici obavještajne službe navodi da su oni pripadnici mreže Haqqani afganistanskih talibana.

Lokalni šef policije Ameer Zaman Khan je izjavio da se napad odigrao u jednom selu u blizini pakistanske oblasti Kurram, u blizini granice s Afganistanom, navodi AP.

Pakistan smatra da napadi američkih bespilotnih letjelica predstavljaju narušavanje suvereniteta njihove zemlje.

S druge strane, SAD optužuje Pakistan da pruža utočište pobunjenicima, što Islamabad odbacuje, ističući da djeluje “protiv ekstremista bez diskriminacije”, napominje AP.

Obustava finansijske pomoći

Početkom godine SAD je obustavio sigurnosnu pomoć pakistanskoj vojsci, od koje je tražio “odlučno djelovanje” protiv talibanskih grupa učvršćenih u toj zemlji, koja je, u teoriji, američki saveznik u suzbijanju terorizma.

Glasnogovornica američke diplomatije Heather Nauert nije navela iznos blokirane pomoći, ali je rekla da se taj iznos pridodaje 255 miliona dolara već ukinute vojne pomoći.

“Potvrđujemo da obustavljamo sigurnosnu pomoć Pakistanu u ovoj fazi”, istaknula je Nauert u saopćenju.

“Sve dok pakistanska Vlada ne poduzme odlučne korake protiv afganistanskih talibana i mreže Haqqani – mislimo da [potonji] destabiliziraju regiju i napadaju američko osoblje [u Pakistanu] – Sjedinjene Američke Države će obustaviti ovu vrstu sigurnosne pomoći”, dodala je predstavnica State Departmenta.

Ova odluka uslijedila je nekoliko dana nakon prijetnja predsjednika Donalda Trumpa, koji je oštrim riječima najavio mogućnost ukidanja finansiranja u tu svrhu, što je naljutilo Islamabad.

Izvor: Agencije