Mediji: Švedska najveće tržište za oružje s Balkana

Arms, part of about 5,000 weapons seized by the Civil Police, are seen before they are being destroyed in Rio de Janeiro
Švedski premijer Löfven razmišlja da upotrijebi vojsku u borbi protiv organizovanog kriminala, navodi švedski list (Reuters)

Švedski premijer Stefan Löfven razmatra upotrebu vojske u borbi protiv organizovanog kriminala u toj zemlji s obzirom na to da je, kako se navodi, ona postala najveće tržište u Evropi za ilegalno uvezeno oružje s Balkana, piše švedski dnevnik Aftonbladet.

List je, naime, objavio opširan članak u kojem navodi da se iz Bosne i Hercegovine i preko Hrvatske krijumčari oružje kojim ratuju kriminalne bande u Švedskoj, prenosi Tanjug.

Situacija je, kako se navodi, toliko uznapredovala da švedski premijer Löfven razmišlja da upotrijebi vojsku u borbi protiv organizovanog kriminala.

Krijumčarenje oružja

“Švedska je najveće tržište u Evropi za ilegalno uvezeno oružje s Balkana”, piše Aftonbladet.

List citira banjalučkog specijalnog tužioca Gorana Glamočanina, koji kaže da u Bosni i Hercegovini postoji dobro organizovana grupa ljudi koja Šveđanima prodaje oružje.

Glamočanin je za list rekao da je već više pošiljki sa stotinama komada oružja preko Hrvatske prokrijumčareno do Švedske.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada