CIA: Sjeverna Koreja bi za nekoliko mjeseci mogla napasti SAD

Na pitanje koliko će proći dok Kim Jong-un ne bude mogao pogoditi SAD, Mike Pompeo je rekao: 'Nekoliko mjeseci' (Arhiva)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Mike Pompeo upozorio je da najnoviji izvještaj pokazuje da Sjevernu Koreju dijeli samo nekoliko mjeseci od mogućnosti da nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države.

“Program nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje nastavlja se širiti, unapređivati, postaje moćniji, sposobniji, pouzdaniji”, rekao je Pompeo za TV mrežu CBS.

Na pitanje koliko će proći dok sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ne bude mogao pogoditi SAD, Pompeo je rekao: “Nekoliko mjeseci.”

Slične prognoze iznesene 2017.

New York Post primjećuje da je Pompeo iznio slične prognoze u oktobru prošle godine, što, ocjenjuje list, može biti nagovještaj da Pjongjang zapravo nije mnogo napredovao od jeseni prošle godine.

Sjedinjene Američke Države nedavno su se u Vancouveru zauzele za nastavak “što je moguće većeg” pritiska na Sjevernu Koreju zbog nuklearnog programa, pozivajući saveznike na jačanje pomorske kontrole, uprkos nedavnim znacima popuštanja napetosti između Sjeverne Koreje i njenog južnog susjeda.

Susret 20-ak zemalja, kojim su supredsjedavali američki državni sekretar Rex Tillerson i njegova kanadska kolegica Chrystia Freeland, oštro su kritizirale Kina i Rusija, koje nisu učestvovale na sastanku u tom gradu na zapadu Kanade.

Izvor: Agencije