Turska nastavila operaciju ‘Maslinova grančica’ u Siriji

Turski predsjednik je poručio kako će njegove snage brzo završiti operaciju u Afrinu (AP)

Turske oružane snage zauzele su 11 položaja sirijskih Kurda u provinciji Afrin i uspostavile bazu za nastavak operacije “Maslinova graničica”, prenose agencije, pozivajući se na turske medije.

Vojska Turske, zajedno s pripadnicima opozicione Slobodne sirijskoj armiji, u nedjelju je, prvog dana kopnene operacije u Afrinu, zauzela ukupno 11 sela i uzvišenja i prodrla u provinciju sa njene sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane.

Ulazak turske vojske u Afrin uslijedio dan nakon što je ova euroazijska država pokrenula zračne udare u toj regiji, gađajući snage kurdskih jedinica YPG, koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Legitimne turske brige

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši kako je njegova država riješena da tu oblast očisti od YPG-a, grupe koju Ankara smatra terorističkom.

Premijer Turske Binali Yildirim je ranije izjavio kako Turska namjerava stvoriti “sigurnu zonu” od 30 kilometara duž granice sa Sirijom u provinciji Afrin i da Slobodnoj sirijskoj armiji, koju podržava Ankara, tamo osigura kontrolu nad 10.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Ministar odbrane SAD-a James Mattis kazao je kako je Turska obavijestila Washington kako će krenuti sa zračnim udarima u Siriji protiv kurdskih snaga koje podržava SAD.

“Turska je otvorena”, rekao je Mattis, dodavši kako je Ankara obavijestila SAD da će krenuti s vojnom operacijom, prenijela je agencija Reuters.

Američki ministar odbrane iznio je očekivanje kako će se naći rješenje.

“Turska ima legitimne sigurnosne brige”, kazao je Mattis i istakao kako je to jedina država, saveznik NATO-a, s aktivnim pobunjeničkim snagama unutar svojih granica.

SAD rasporedio svoje snage

Upitan da li je zabrinut zbog situacije, Mattis je rekao: “Mi smo podigli našu budnost. Naši najviši nivoi su uključeni… I radimo na tome.”

Sa druge strane, SAD je rasporedio svoje snage u Siriji kako bi se osiguralo da će se oružje koje je Washington osigurao biti upotrijebljeno protiv pobunjenika, a ne Turske.

To će omogućiti koaliciji predvođenoj SAD-om da pobijedi oružanu grupu Islamska država Irak i Levant, dodao je Mattis.

Izvor: Agencije


Povezane

Turske snage sa Slobodnom sirijskom vojskom provode kopnenu ofanzivu protiv kurdskih jedinica na sjeveru Sirije oko grada Afrina. Slobodna sirijska vojska saopćila je da je preuzela kontrolu nad nekoliko sela i strateških uzvišenja, sjeverozapadno od Afrina, samo nekoliko sati nakon pokretanja ofanzive. Borbe se vode više od pet kilometara u dubini sirijske teritorije. Turska vojska […]

Published On 21 Jan 2018

Turska vojska zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom rano jutros pokrenula je kopnenu ofenzivu protiv kurdskih jedinica oko sirijskog grada Afrina. Slobodna sirijska vojska priopćila je da je preuzela kontrolu nad selom Šenkal, sjeverozapadno od Afrina samo nekoliko sati nakon pokretanja kopnene ofenzive. Borbe se vode pet kilometara u dubini sirijskog teritorija. S druge strane, kurdske […]

Published On 21 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO