Puigdemont i službeno kandidat za predsjednika Katalonije

Carles Puigdemont, Katalonija
Carles Puigdemont želi da ga parlament imenuje za novov katalonskog predsjednika dok je u Briselu (EPA)

Carles Puigdemont (55), koji se posljednja tri mjeseca nalazi u inozemstvu, jedini je kandidat za predsjednika katalonske vlade te će o njegovom imenovanju glasovati idućih dana parlament u Kataloniji, rekao je u ponedjeljak novi predsjednik katalonskog parlamenta.

“Svjestan sam njegove osobne i pravne situacije no on je apsolutno legitimni kanidat za predsjednika vlade”, istaknuo je Roger Torrent u kratkoj izjavi za novinare u Barceloni.

Torrent, član Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja podržava nezavisnost Katalonije, izabran je prošli tjedan na mjesto predsjednika parlamenta.

Nakon toga se sastao s predstavnicima svih stranaka. 

Zatražena ponovna aktivacija europskog naloga za hapšenje

Torrent je izrazio želju za susretom sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem koji treba dati mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji.

Rajoy je posljednjih dana odlučno odbacio mogućnost da Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države, bude predsjednik vlade pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Glasovanje u katalonskom parlamentu očekuje se 31. siječnja.

Tri stranke za nezavisnost Katalonije osvojile su na izborima 21. prosinca natpolovičnu većinu u parlamentu, 70 od 135 mjesta, čime su kandidirale Puigdemonta za predsjednika vlade.

On je upravljao pokrajinom na obali Sredozemnog mora od 2015. pa do izglasavanja nezavisnosti u katalonskom parlamentu 27. listopada.

Idući dan je španjolska vlada predvođena Rajoyom iskoristila španjolski ustav pa raspustila katalonsku vladu, uspostavila izravno upravljanje Katalonijom iz Madrida te raspisala prijevremene izbore.

Rajoy je prošli tjedan poručio kako će izravno upravljanje ostati na snazi bude li Puigdemont izabran za predsjednika vlade.

Španjolsko državno odvjetništvo ranije u ponedjeljak zatražilo je od Vrhovnog suda da ponovno aktivira europski uhidbeni nalog za Carlesa Puigdemonta, nakon što je bivši predsjednik katalonske vlade otputovao iz Belgije u Dansku.

Španjolsko državno odvjetništvo je zatražilo od suda da pošalje u Dansku uhidbeni nalog za Puigdemonta zbog pobune protiv Španjolske, prenosi Hina. 

Ujutro viđen u Kopenhagenu

Istražni sudac Pablo Llarena, koji vodi slučaj optužbi protiv članova bivše katalonske vlade uključujući i Puigdemonta, sada mora donijeti odluku.

Bivši lider Katalonije Carles Puigdemont sletio je u ponedjeljak u zračnu luku u Kopenhagenu, gdje nije uhićen, već je nesmetano otišao na debatu na kojoj će biti moderator.

Reporteri agencije Reuters izvijestili su da je Puigdemont viđen u zračnoj luci blizu osam sati ujutro, nakon čega je sjeo u automobil i otišao u nepoznatom pravcu, prenosi Tanjug.

Danski tužitelji nisu komentirali je li izdana međunarodna tjeralica za Puigdemontom iz Madrida.

Španjolsko državno odvjetništvo reklo je ranije da će tražiti uhićenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta ako će on u ponedjeljak iz Belgije doputovati u Dansku kako bi prisustvovao tamošnjoj debati.

Puigdemont je u Belgiju stigao u listopadu, nakon što je njegova regionalna vlada 27. tog mjeseca proglasila neovisnost od Španjolske nakon referenduma, koje su središnje vlasti u Madridu proglasile ilegalnim.

Španjolska Vlada je smijenila njegov kabinet i uspostavila izravnu vlast nad tom bogatom regijom.

Španjolski Vrhovni sud izdao je međunarodnu tjeralicu za katalonskim čelnikom, no povukao ju je u prosincu, kako bi se izbjegla mogućnost da mu belgijske vlasti odobre azil. 

Visok rizik hapšenja

Španjolsko tužiteljstvo je reklo da će od suca zaduženog za Puigdemontov slučaj odmah zatražiti ponovno raspisivanje tjeralice i zahtijevalo je od danskih vlasti da ga uhite kad potvrdi svoj plan puta.

Sveučilište u Kopenhagenu u petak je objavilo da će Puigdemont u ponedjeljak prisustvovati događaju na njihovom politološkom odjelu nazvanom “Katalonija i Europa na raskrižju za demokraciju? Debata s Carlesom Puigdemontom”.

Puigdemontov odvjetnik Jaume Alonso-Cuevillas rekao je u nedjelju za katalonski javni radio da je rizik da će njegov klijent biti uhićen u Danskoj “vrlo visok”, iako vjeruje i da će danske vlasti odbiti djelovati po tjeralici.

Glasnogovornik danskog državnog odvjetnika rekao je kako će “pratiti situaciju” i nije otkrio više detalja o daljnjem djelovanju, prenosi Hina. 

Puigdemont ranije nije komentirao svoje putovanje u Dansku, no u petak je podijelio objavu s Twittera danskog političara Pellea Dragsteda, u kojoj je on izrazio dobrodošlicu katalonskom čelniku u danski parlament idućeg tjedna.

To je prvi put da Puigdemont napušta Belgiju otkad je u listopadu stigao u tu zemlju sa četiri ministra iz svog kabineta.

Ako se vrati u Španjolsku, prijeti mu vjerojatno uhićenje i istraga o poticanju pobune, zloupotrebi javnog novca, kršenju povjerenja i nelojalnosti.

Vladanje preko videolinka

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju na izborima 21. prosinca pokazala se kao najveća separatistička stranka, a većinu u regionalnom parlamentu ponovno su osvojile stranke za neovisnost. 

Puigdemont traži načine da ga parlament imenuje novim katalonskim predsjednikom, dok je u Bruxellesu te je natuknuo da bi regijom mogao vladati preko videolinka.

Španjolski premijer Mariano Rajoy odbacio je tu ideju i najavio da će Madrid osporiti takvu odluku na sudovima.

Katalonski parlamentarni odbor mora do 31. siječnja odlučiti hoće li dopustiti Puigdemontu takvo upravljanje.

Izvor: Agencije