Blokada Vlade SAD-a još traje

Neizvjesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD-a
Neizvjesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD-a

Stotine hiljada američkih službenika čeka ishod sjednice Senata u ponedjeljak, na kojoj bi se ponovo trebao pokušati naći izlaz iz blokade Vlade.

Djelimična blokada američke Vlade počela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspjeli postići dogovor o finansiranju, nakon što su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične sigurnosti.

Senatori će se u podne po lokalnom vremenu sastati kako bi pokušali izglasati zakon o privremenom finansiranju Vlade do februara, dok se ne postigne konačni dogovor, ali nije izvjesno da će za to biti dovoljno glasova.

Prinudni odmori

Predsjednik Donald Trump je vršio pritisak na Kongres da riješi zastoj, sugerirajući na Twitteru kako će, ako se ova situacija nastavi, republikanci u Senatu odustati od pravila super-većine potrebnog za donošenje važnih zakona u tom tijelu.

On je ukazao kako bi republikanski zakonodavci trebali pribjeći takozvanoj nuklearnoj opciji, koja predviđa prostu većinu na glasanju o, kako je rečeno “istinskom, dugoročnom budžetu”, a ne o mjeri za privremeno odobrenje finansiranja Vlade.

Neizvjesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD-a, a ta blokada je nastupila tačno godinu dana nakon što je Trump ušao u Bijelu kuću.

Stotine hiljada federalnih službenika našlo se tako na prinudnim odmorima i za to vrijeme neće biti plaćeni.

Posljednji put kada je došlo do blokade savezne Vlade, 2013. godine, Kongres je retroaktivno odobrio plate za te javne službenike, ali niko ne može garantirati da će se to i ovog puta dogoditi.

Blokadom Vlade se, međutim, ne obustavlja finansiranje svih agencija, programa i usluga koje finansira federalna Vlada, već će zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim prestati raditi sve dok Kongres ne bude u stanju usvojiti zakon o federalnom budžetu.

Ranije blokade

Blokada ne znači da su svi programi savezne Vlade blokirani – oni čiji budžet ne mora svake godine potvrđivati Kongres, nastavljaju rad bez ikakvih zastoja. To važi za sisteme socijalnog i zdravstvenog osiguranja, zatim, za snage reda, vojsku, obavještajne agencije i ambasade u inostranstvu.

Pojava finansijske blokade u SAD-u nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti.

Od 1981. godine bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja.

Najduže je trajala ona u vrijeme mandata Billa Clintona – 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996. godine.

Posljednji put se blokada dogodila 2013. godine, za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Izvor: Agencije


Povezane

Godišnjicu inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa obilježila je djelomična blokada državnih službi i institucija, nakon što u Senatu nije usvojen zakon o troškovima. Senatori će sutra ujutro opet glasati o zakonu, čijem je usvajanju glavna prepreka neslaganje vazano za imigracijsku politiku. Izvještava Mike Hanna.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO