Austrija podnosi tužbu zbog proširenja nuklearke Paks u Mađarskoj

Austrija se odredila protiv nuklearne energije i taj stav brani i unutar EU-a, zalažući se za zatvaranje nuklearnih elektrana (EPA)

Vlada Austrije donijela je odluku da podnese tužbu protiv odluke Evropske komisije da podrži daljnju izgradnju nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Elisabeth Köstinger najavila je da će Austrija podnijeti tužbu protiv proširenja mađarske nuklearke.

“Proteklih sedmica provjerili smo mogućnosti za tužbu i došli do zaključka da postoji dovoljno razloga za takav korak”, kazala je ona.

Austrija sumnja u kršenje procedure

Nuklearna energija, kazala je ona, nije nikakav održiv oblik proizvodnje struje i nikakav odgovor na klimatske promjene.

Najavila je da će se zvanični Beč boriti za svoj stav, podvukavši da je zbog velikog broja članica EU-a koje su odlučile ne proizvoditi nuklearnu energiju upitno je li podsticanje izgradnje nuklearnih reaktora u zajedničkom interesu.

Austrija, osim toga, kako kaže, sumnja u kršenje procedure dodjele posla.

Evropska komisija prošle godine dala je zeleno svjetlo za korištenje državnih sredstava Mađarskoj za proširenje nuklearke.

Mađarska planira provesti to proširenje iz ruskog kredita vrijednosti više od deset milijardi eura.

Austrija se odredila protiv nuklearne energije i taj stav brani i unutar EU-a, zalažući se za zatvaranje nuklearnih elektrana.

Izvor: Agencije