Jordanski kralj za istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine

Pence (lijevo) je kazao da je Washington predan očuvanju statusa quo svetih mjesta u Jerusalemu (EPA)

Jordanski kralj Abdullah izrazio je zabrinutost zbog odluke Washingtona o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i kazao da bi istočni Jerusalem trebao biti glavni grad buduće palestinske države.

U razgovoru s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, Abdullah je kazao da jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba leži u dvije države.

Jordan je izgubio istočni Jerusalem i Zapadnu obalu u arapsko-izraelskom ratu 1967., tzv. “šestodnevnom ratu”, kada je Izrael pobijedio arapsku koaliciju sastavljenu od Egipta, Sirije, Jordana i Iraka.

Američko priznavanje Jerusalema glavnim gradom Izraela označava prekid dugogodišnje američke politike da se status grada mora odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Ključ mira

Kralj Abdullah smatra da će američka odluka raspiriti radikalizam i potpiriti napetosti između muslimana i kršćana.

“Za nas, Jerusalem je od ključne važnosti za muslimane i kršćane, kao što je i za Jevreje. On je ključ mira u regiji koji muslimanima omogućuje da se obračunaju s glavnim razlozima radikalizacije”, istakao je jordanski kralj.

Pence je kazao da je Washington predan očuvanju statusa quo svetih mjesta u Jerusalemu.

“Mi ne odlučujemo o granicama i krajnjem statusu, to je stvar pregovora”, poručio je Pence.

Boravak američkog potpredsjednik u Ammanu je druga etapa turneje u tri zemlje koja završava u Izraelu.

Pence je u Egiptu rekao kako Washington podržava rješenje s dvije države za Izraelce i Palestince ako se dvije strane saglase o tome.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon ranije odluke o smanjenju općeg financiranja Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, Washington je zamrznuo još jedan dio pomoći – 45 miliona dolara predviđenih za pomoć u hrani. Prošle sedmice odlučeno je da će sredstva koja će Washington izdvojiti za Agenciju biti smanjena sa 125 na 60 miliona. Andrew Simmons je na okupiranoj Zapadnoj […]

Published On 20 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO