Yildirim: U nedjelju ćemo napasti i kopnenim snagama

U petak su turske snage artiljerijskom paljbom gađale sirijsku teritoriju (AP)

Turski premijer Binali Yildirim najavio je da će kopnene snage turske vojske u nedjelju provesti “neophodne aktivnosti”, zavisno od razvoja situacije u provinciji Afrin u Siriji.

Yildirim se obratio novinarima nekoliko sati nakon zračnog napada na kurdske snage u Siriji, koje podržavaju SAD, prenosi Reuters.

Potvrdio je i da su turski avioni u napadima uništili “gotovo sve” mete koje su planirali.

“Granatiranje provincije Afrin će se nastaviti”, dodao je Yildirim.

Turska je ranije danas otvorila novi front u sirijskom ratu, gađajući Afrin – koji je pod kontrolom Kurda – što bi moglo da dovede do dubljih napetosti između Ankare i Washingtona, njenog saveznika u NATO-u, navodi Reuters.

Turska je svoju vojnu operaciju nazvala “Maslinova grana”.

Pogodili 108 kurdskih meta

U zračnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta, saopćila je danas vojska. Turska vojska nije precizirala da li su se sve mete nalazile u provinciji Arfin u Siriji, gdje se nalazi glavni dio kurdskih paravojnih formacijai, prenosi Reuters.

Erdogan je ranije izjavio da je u Afrinu počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje.

“Uništit ćemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Jarabulusu i Al-Babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Naredni je Manbij”, rekao je Erdogan.

Ranije je javljeno da je turska vojska započela nove artiljerijske napade na kurdske milicije na sjeveru Sirije, u iščekivanju kopnene invazije, prenosi AFP.

Saopćeno je da se radi o legitimnoj samoodbrani pri čemu kurdske snage koriste izbjegličke kampove u regiji Afrin odakle napadaju tursku teritoriju.

Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker je izvijestila ranije da je Turska istočno od Afrina mobilizirala gotovo 15 hiljada boraca Slobodne sirijske vojske.

Erdogan zaprijetio kopnenom akcijom

“Situacija u Afrinu se zakuhava. Turska sve više granatira Afrin. Ovo se podudara sa retorikom koja dolazi iz Ankare zadnjih sedam dana”, izvijestila je.

Turska smatra da regiju Afrin kontrolira Kurdska radnička partija (PKK) koja je proglašena terorističkom.

U petak su turske snage artiljerijskom paljbom gađale sirijsku teritoriju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio kopnenom operacijom u kojoj bi učestvovali i pripadnici sirijske opozicije koje podržava Ankara s namjerom da se protjeraju kurdske milicije iz te granične oblasti.

No, kurdske su milicije bile jedan od glavnih saveznika SAD-a u borbi protiv oružane grupe ISIL u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije