Rekordno nizak rejting njemačkih socijaldemokrata

Posebno lijevo krilo SPD-a smatra da se stranka na pregovorima nije izborila za važne socijalne teme (EPA)

Socijaldemokratska partija Njemačke pala je u anketi javnog serivsa ZDF na najniže vrijednosti ikad zabilježene u tom ispitivanju javnog mijenja.

Prema najnovijem “Političkom barometru”, SPD bi trenutno biralo samo 20 posto birača, tri posto manje nego prije mjesec dana i najmanje od kako je 1977. godine uvedeno ispitivanje.

Demokršćanska Unija CDU/CSU ostvarila bi 33 posto, Alternativa za Njemačku i Zeleni po 12 posto, stranka Ljevica deset te Liberalno-demokratska stranka osam posto.

Slabi rezultat SPD-a povezuje se s previranjima u stranci, koja bi se na vanrednom stranačkom kongresu u nedjelju trebala odlučiti hoće li ući u pregovore oko formiranja koalicijske vlade s demokršćanima.

Prema anketi, birači smatraju da u dokumentu koji je prije sedmicu dana dogovoren između socijaldemokrata i demokršćana prevladava jak utjecaj Unije CDU/CSU.

Odluka na nedjeljnom kongresu

Samo 24 posto ispitanih smatra da se SPD uspio izboriti za svoje zahtjeve.

Posebno lijevo krilo SPD-a smatra da se stranka na pregovorima nije izborila za važne socijalne teme te stoga u nedjelju na kongresu žele spriječiti nastavak pregovora.

Uprkos tome većina ispitanih (63 posto) smatra da će SPD u nedjelju dati zeleno svjetlo pregovorima o nastavku takozvane Velike koalicije.

Istovremeno samo 45 posto smatra da je nastavak koalicije dobro rješenje za Njemačku.

Trideset šest posto je protiv nastavka demokršćanosko-socjaldemokratske koalicije, dok 17 posto ispitanih nema mišljenje o ovoj temi, pokazalo je istraživanje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je optimista da će SPD odobriti početak zvaničnih koalicionih pregovora s njenim konzervativcima.

Izvor: Agencije