Prvi susret iračkog i kurdskog premijera nakon referenduma

Abadi zahtijeva da Kurdi prestanu izvoziti sirovu naftu bez znanja Bagdada (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi sastao se s premijerom poluautonomne regije Kurdistana Nechirvanom Barzanijem, prvi put otkad je izbio sukob zbog kurdskog referenduma o neovisnosti, potvrdili su dužnosnici.

Kurdski referendum 25. rujna na kojem se premoćno glasalo “za” neovisnost, razljutio je Bagdad i iračke susjede Tursku i Iran, koji i sami imaju nemirnu kurdsku manjinu te izazvao upozorenja SAD-a i EU-a, zapadnih sila koje podržavaju iračke Kurde, podsjeća Reuters.

Abadi je u razgovoru ponovio uvjete za ukidanje sankcija nametnutih Kurdistanu nakon referenduma, uključujući izravnu zabranu putovanja zrakoplovom.

Prema priopćenju iz njegova ureda, rekao je i da zračne luke i granični prijelazi kurdistanske regionalne vlade moraju biti pod kontrolom saveznih vlasti.

Razgovori puni povjerenja

Abadi je također zahtijevao da Kurdi prestanu izvoziti sirovu naftu neovisno o središnjim vlastima.

Iz iračke vlade još su rekli kako su razgovori o rješavanju sukoba protekli u “ozračju povjerenja” .

TV kanal Rudaw, blizak kurdistanskih čelnicima, objavio je da su se irački i kurdski pregovarači dogovorili o nizu točaka o zajedničkom upravljanju zračnim lukama u Erbilu i Sulejmaniji.

Kurdistanske vlasti bi prihvatili predstavnike vlasti civilnog iračkog zrakoplovstva koji bi bili postavljeni u dvjema zračnim lukama da nadgledaju provedbu saveznih propisa, rečeno je nakon sastanka.  

Izvor: Agencije