Pence počeo turneju po Bliskom istoku posjetom Egiptu

Pence se sastao s Al-Sisijem dan nakon što je egipatski predsjednik objavio kandidaturu za novi mandat (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence sastao se u Kairu s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattahom al-Sisijem na početku svoje prve turneje na Bliskom istoku dok traju napetosti nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna prijestolnicom Izraela.

Pence je stigao u Egipat u pratnji supruge i zatim s Al-Sisijem razgovarao u predsjedničkoj palači.

“Odnosi između dvije zemlje nikada nisu bili snažniji. Rame uz rame smo s Egiptom u borbi protiv terorizma”, poručio je Pence, a prenosi Reuters.

Sisi je rekao da se razgovaralo o načinima otklanjanja “bolesti terorizma”, a Trumpa je nazvao prijateljem.

Prvo u Jordan, pa u Izrael

Lokalni tisak navodi i da su razgovarali o sigurnosti u regiji, suradnji između dviju zemalja i budućnosti američke pomoći Egiptu.

Pence će otići i u Jordan te u nedjelju navečer u Izrael, posljednju etapu svoje turneje koja je početno bila predviđena za kraj prosinca, ali je odgođena nakon Trumpove odluke o Jeruzalemu.

Prije puta je Penceov glasnogovornik rekao da su susreti potpredsjednika sa čelnicima Egipta, Jordana i Izraela dio američke sigurnosne politike.

Stigao je u posjet dan nakon što je Al-Sisi, saveznik Sjedinjenih Država koji odlučno vodi Egipat, najavio kandidaturu za izbore u ožujku 2018. godine i novi mandat.

Izvor: Agencije