Optužbe na račun Saudijske Arabije i UAE-a za ratne zločine u Jemenu

Jemen, Napad, Ozlijeđeni, Bolnica
Rat u Jemenu i opsada koju je nametnula arapska koalicija prouzrokovali širenje zaraznih bolesti, naročito kolere, i akutne neuhranjenosti, stoji u izvještaju (EPA)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila je Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da su počinile teška kršenja ljudskih prava u Jemenu, upozoravajući da defetizam vlada koje štite ljudska prava ostavlja za sobom masovna zvjerstva.

U godišnjem izvještaju za 2018. godinu, ova nevladina organizacija navodi da pojedini zločini koje su Saudijska Arabija i Emirati počinili u Jemenu sežu do razine ratnih zločina.

U izvještaju se navodi da su velike sile nastavile podržavati arapsku koaliciju – pod vodstvom Saudijske Arabije – koja krši ljudska prava u Jemenu, gdje su civili izloženi zračnim napadima, koji su opisani kao nezakoniti, pored blokade.

Koalicija koristila kasetne bombe

Dodaje se da su rat u Jemenu i opsada koju je nametnula arapska koalicija prouzrokovali širenje zaraznih bolesti, naročito kolere, i akutne neuhranjenosti, navodeći da su velike sile nastavile podržavati koaliciju uprkos povredama ljudskih prava.

Dopisnica Al Jazeere u Washingtonu Wajd Waqfi rekla je da se u izvještaju spominje da je koalicija koristila kasetne bombe britanske proizvodnje, prije nego što je London kasnije obustavio njihovu isporuku.

Vezano za UAE, ona je skrenula pažnju da izvještaj HRW-a govori o dva zatvora u Jemenu pod nadzorom vlasti Emirata, u kojim se muče zatvorenici i prisilno nestale osobe.

Međutim, u izvještaju se ističe da je intervencija pojedinih država prisilila Saudijsku Arabije da prihvati istragu koja bi trebala povećati pritisak na ovu državu kako bi se bolje ponašala u ovom konfliktu, navodeći da su Holandija i Norveška zabranile izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i UAE.

Ekonomska fragmentacija demagoga 

HRW upozorava da je povlačenje država koje štite ljudska prava ostavilo za sobom vacuum, u kojem su se dešavala masovna zvjerstva u mnogim slučajevima bez ikakvog nadzora, u državama poput Jemena, Sirije, Mijanmara i Južnog Sudana.

Vezano za slučaj Sirije, izvještaj HRW-a, koji analizira stanje ljudskih prava u 90 zemalja, ukazao je na odbijanje Rusije da dozvoli Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da djeluje kako bi se ostvarila pravda u Siriji.

U izvještaju se navodi da su “demagozi”, kako ih opisuje, koristili ekonomsku fragmentaciju, nejednakost, strah od kulturoloških promjena i prijetnje terorističkim napadima za hranjenje ksenofobije i islamofobije.

Katastrofalna politika Donalda Trumpa

Također, izvještaj ističe da je Francuska najbolji primjer uspješne borbe protiv populizma i ksenofobije, dok su Austrija i Holandija potpuno suprotno opisane.

Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a, opisao je politike američkog predsjednika Donalda Trumpa kao katastrofalne kada se radi o ljudskim pravima.

On smatra kako je potrebno da države i vlade poduzmu mjere u suprotstavljanju tome.

Izvor: Al Jazeera