Lavrov ohrabruje Trumpa u borbi protiv ‘rusofobije’

Moskva žali što su Rusija i Kina označene kao prijetnje u novoj vojnoj strategiji SAD-a, kaže Lavrov (EPA)

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ohrabrio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da se suprotstavi “rusofobnim intrigama” protiv njega u SAD-u kako bi se poboljšali odnosi između Washingtona i Moskve, javlja AP. 

Lavrov nije objasnio kako bi konkretno trebao djelovati Trump, čija se predizborna kampanja nalazi pod istragom specijalnog savjetnika zbog eventualne koordinacije s navodnim naporima Rusije da se miješa u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Smatra i da bilo kakvo poboljšanje odnosa između Moskve i Washingtona djelomično ovisi o “spremnosti i mogućnosti Trumpa da se suprotstavi domaćim intrigama, koje su prije svega usmjerene protiv njega”.

Izrazio je žaljenje što, kako je rekao, “takve intrige igraju na rusofobnu kartu”.

Rusija i Kina kao prijetnje SAD-u

Lavrov je ranije rekao i da Moskva žali što su Rusija i Kina označene kao prijetnje u novoj vojnoj strategiji SAD-a, ali je poručio da je Rusija, ipak, spremna za dijalog s Washingtonom.

“Otvoreni smo za dijalog i spremni da razgovaramo o vojnim doktrinama”, rekao je Lavrov u Ujedinjenim narodima, navodi Reuters.

“Za žaljenje je što umjesto da imamo normalan dijalog, umjesto da nam osnova bude međunarodno pravo, SAD teži da pokaže svoje liderstvo takvim konfrontirajućim strategijama i konceptima”, dodao je.

Siguran je, kako kaže, da u SAD “ima mnogo razumnih ljudi koji shvaćaju da treba očuvati stratešku stabilnost i eliminirati sve rizike, a da je to nemoguće bez suradnje između Rusije i SAD”.

“U novoj američkoj nacionalnoj strategiji na vrhu liste kao agresivna ekonomska sila stavljena je Kina, a onda slijedi Rusija. Zauzimamo drugu poziciju kao zemlja koja krši nekakva pravila. Prema toj strategiji, zajedno s Kinom mi urušavamo međunarodni sistem”, naveo je Lavrov.

Pentagon je nedavno objavio novu vojnu strategiju u kojoj su kao glavni konkurenti označeni Kina i Rusija, Sjeverna Koreja i Iran.

Izvor: Agencije