Kurdska Jedinica za zaštitu naroda: Pobijedit ćemo tursku vojsku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije izjavio da je u Afrinu počela vojna operacija (EPA)

Milicija sirijskih Kurda saopćila je danas da im zračni napadi Turske na region Afrin, na sjeverozapadu Sirije, nisu ostavili drugi izbor nego da uzvrate. 

Kurdske “Jedinice za zaštitu naroda” (YPG), koje uživaju podršku SAD-a, također su navele da je turska vojska gađala civilna naselja.

“Pobijedit ćemo ovu agresiju kao što smo pobijedili i u drugim takvim napadima na naša sela i gradove”, navodi se u saopćenju.

YPG je, također, pozvao muškarce i žene na sjeveru Sirije da im se pridruže da zaštite Afrin, prenosi Reuters.

I sirijska Vlada je osudila turske zračne napade na sirijsku regiju Afrin, istakavši da Ankara nije obavijestila Damask o toj vojnoj operaciji.

“Damask oštro osuđuje ovu brutalnu tursku agresiju na Afrin, koji je sastavni dio sirijske teritorije”, javljaju sirijski državni mediji pozivajući se na zvanični izvor u Ministarstvu vanjskih poslova.

Turska je u subotu otvorila novi front u sirijskom ratu, gađajući Afrin – koji je pod kontrolom Kurda – što bi moglo da dovede do dubljih tenzija između Ankare i njenog saveznika u NATO-u, Washingtona, navodi Reuters.

‘Maslinova grana’

Turska je svoju vojnu operaciju nazvala “Maslinova grana”.

U zračnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta, saopćila je turska vojska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije izjavio da je u Afrinu počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje.

“Uništit ćemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Jarabulusu i Al-Babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Naredni je Manbij”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije