General Anan protivkandidat Al-Sisiju na predsjedničkim izborima

Anan je pozvao državne institucije i vojsku da ne zauzimaju ničiju stranu (EPA)

Nakon što je aktualni egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima u ožujku ove godine, isto je učinio i general Sami Anan, bivši zapovjednik vrhovnog stožera oružanih snaga.

U video poruci na svom Facebook profilu Sami Anan je rekao da će se kandidirati na predsjedničkim izborima kako bi “spasio Egipat od pogrešnih politika”, te je pozvao državne institucije i vojsku da ne zauzimaju ničiju stranu, odnosno da budu neutralni prema svim kandidatima.

Al-Sisi je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima dan ranije, u petak.

“Iskreno i otvoreno objavljujem svoju kandidaturu za dužnost predsjednika u nadi da ćete je prihvatiti”, rekao je Al-Sisi u govoru koji je održao na konferenciji posvećenoj rezultatima svog mandata, a koju je izravno prenosila javna televizija. 

U penziju ga poslao Mursi

Samija Anana je 2012. godine umirovio Mohamed Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednika Egipta, koji je došao na vlast nakon 30-godišnje vladavine Hosnija Mubaraka.

No, Mursi je kratko bio predsjednik, od lipnja 2012. do srpnja 2013. godine, kada je svrgnut vojnim udarom pod vodstvom generala Al-Sisija, sadašnjeg predsjednika Egipta.

Al-Sisi je izabran za predsjednika Egipta na izborima 2014. i zemlju vodi čvrstom rukom, prenosi Reuters.

Ovo će biti treći predsjednički izbori otkad je 2011. u narodnoj pobuni svrgnut režim Hosnija Mubaraka.

Kandidature za predsjedničke izbore trebaju biti podnesene od 20. do 29. siječnja.

Prvi krug izbora bit će održan od 26. do 28. ožujka, a drugi, ako bude potrebno, od 24. do 26. travnja.

Izvor: Agencije