Turskoj vojsci treba 43.000 novih uposlenika

Hiljade uposlenika dobile su otkaze tokom čistki nakon neuspješnog pokušaja državnog udara u julu 2016. godine (EPA)
Hiljade uposlenika dobile su otkaze tokom čistki nakon neuspješnog pokušaja državnog udara u julu 2016. godine (EPA)

Turska vojska primit će približno 43.000 novih uposlenika tokom ove godine, objavili su državni mediji, a potreba za novim kadrovima javila se nakon što su hiljade uposlenika dobile otkaze tokom čistki nakon neuspješnog pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Agencija Anadolija prenosi, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, da će među novim regrutima biti 3.755 oficira i 5.375 podoficira.

Također, turskoj vojsci trebat će 13.213 specijalizovanih narednika i 20.595 uposlenika pod ugovorom.

Turska optužuje Fethullaha Gülena, vjerskog lidera koji se nalazi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, i njegove sljedbenike za organizovanje udara u kojem je poginulo približno 300 osoba i koji je doveo do velikih čistki u vojsci i drugim državnim institucijama.

Od jula 2016. suspendovani su deseci hiljada osoba ili su dobili otkaze ili su u zatvoru i čekaju na suđenje.

Otkazi za 150 generala i 4.630 oficira

Državna administracija navodi da su čistke i pritvori provedeni kako bi se uklonile Gülenove pristalice iz državnih institucija i drugih dijelova društva.

Lokalne i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava, kao i neki turski saveznici iz Evrope navode da su hapšenja i pritvaranja proizvoljni te da vlasti koriste pokušaj udara kao izgovor za utišavanje opozicije u državi.

Vojni zvaničnik rekao je Anadoliji da je ukupno 8.565 uposlenika dobilo otkaze zbog veza s Gülenovom organizacijom nakon neuspjelog puča.

Među njima je 150 generala, 4.630 oficira, 2.167 podoficira, 1.210 specijalizovanih narednika i vojnika pod ugovorom te 411 civilnih radnika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO