Pakistan pozvao na razgovor američkog ambasadora

Potez Pakistana je znak nepovjerenja nakon prijetnja predsjednika SAD-a da će ukinuti pomoć toj zemlji (EPA)
Potez Pakistana je znak nepovjerenja nakon prijetnja predsjednika SAD-a da će ukinuti pomoć toj zemlji (EPA)

Pakistan je “pozvao na red” američkog veleposlanika u Islamabadu, izjavio je u utorak američki glasnogovornik, što je rijedak znak nepovjerenja nakon prijetnja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će ukinuti pomoć toj zemlji koju je optužio da ne čini dovoljno protiv terorizma.

Veleposlanik David Hale pozvan je da u ponedjeljak navečer dođe u pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova, rekao je glasnogovornik veleposlanstva, dodajući da je “došao onamo i sastao se s dužnosnicima. Nemamo komentara o tome što su tada razgovarali”, prenosi Hina.

Veleposlanik je pozvan nakon iznimno oštre objave predsjednika Trumpa u ponedjeljak na Twitteru koja je bila uperena protiv Pakistana.

Jedni drugima poručili: Dosta je bilo!

“Sjedinjene Američke Države su zadnjih 15 godina glupo dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici budale”, napisao je Trump u svojem prvom tvitu ove godine.

“Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje lovimo u Afganistanu, uz malu pomoć. Dosta je bilo!”, istaknuo je.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Muhammad Asif kasnije u ponedjeljak je rekao da je Pakistan već rekao Americi “dosta je bilo”, tako da Trumpovo “dosta je bilo” nema nikakav značaj, prenosi Tanjug.

Asif je naveo i da je Trump razočaran što SAD gube 16-godišnji rat u Afganistanu pa krivnju hoće svaliti na Pakistan, a poručio je i da je Pakistan spreman “javno objaviti sve detalje američke pomoći”.

Također je rekao da tvrdnja američkog predsjednika kako Pakistan štiti teroriste uopće nije točna i dodao da američka vojska koristi teritorij Pakistana kako bi ostvarila vlastite interese u Afganistanu.

Istaknuo je da je SAD posljednjih 15 godina Pakistanu dao novac prvenstveno zbog aktivnosti koje provodi njegova zemlja, a ne iz humanitarnih razloga, prenijela je Anadolija.

Islamabad odbija američke optužbe

Pakistanski ministar je prethodno na Twitteru objavio da njegova Vlada sprema odgovor i da će onda “svijet doznati istinu”.

Pakistan je i preko svojeg ministra obrane Khurrama Dastgir-Khana odmah odgovorio da je pomagao SAD-u u “uništavanju” Al Kaide, a zauzvrat je dobio tek “uvrede i nepovjerenje”.

Islambad, američki saveznik od vremena hladnog rata, odbija američke optužbe i predbacuje Washingtonu da zaboravlja da su u borbi protiv terorizma poginule tisuće Pakistanaca.

Trumpova administracija je u kolovozu obavijestila Kongres da ozbiljno razmišlja o ukidanju pomoći vrijedne 255 milijuna dolara s isplatom koja je tada već kasnila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO