Trump: Rusija pomaže Sjevernoj Koreji i krši sankcije

Trump nije želio odgovoriti na pitanje razmatra li SAD mogućnost ograničenog napada na Pjongjang (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da se opskrbljuje i time krši međunarodne sankcije.

Istovremeno je, govoreći za Reuters, upozorio da je Pjongjang “svakim danom sve bliže” sposobnosti da na SAD ispali raketu dugog dometa.

“Rusija nam uopće ne pomaže kad je riječ o Sjevernoj Koreji. Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim riječima, Rusija nadoknađuje (Sjevernoj Koreji) ono što Kina uradi”, rekao je Trump.

Odbio je odgovoriti na pitanje je li uopće počeo bilo kakvu komunikaciju sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, s kojim je razmjenjivao uvrede i prijetnje, što je pojačalo tenzije u regiji.

“Sjeo bih s njim za pregovarački stol, ali nisam siguran da bi to riješilo problem”, rekao je američki predsjednik.

Rusija ‘popunjava praznine’

Po njemu, pregovori njegovih prethodnika sa Sjevernom Korejom nisu uspjeli obuzdati nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Tramp nije siguran da bi pregovori doveli do bilo čega smislenog.

“Pregovarali su 25 godina i oni (Sjevernokorejci) su izvlačili korist od naših ranijih predsjednika”, rekao je.

Trump je pozdravio kineske napore u ograničavanju opskrbe Sjeverne Koreje naftom i ugljenom, ali je poručio da bi Peking mogao učiniti više kako bi pomogao da se Pjongjang obuzda.

Smatra da Rusija, “izgleda, popunjava praznine” koje su Kinezi napravili u opskrbi Pjongjanga, te prognozira da bi ruski predsjednik Vladimir Putin “mogao mnogo toga učiniti”

“Nažalost, nemamo mnogo veza s Rusijom, a u nekim slučajevima je vjerojatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti”, rekao je Trump.

Europski sigurnosni izvori su krajem prošle godine rekli Reutersu da su ruski tankeri opskrbljivali Sjevernu Koreju gorivom najmanje tri puta proteklih mjeseci, prevozeći robu morskim putem, što predstavlja kršenje međunarodnih sankcija protiv Pjongjanga. Rusija je negirala da krši te sankcije.

‘Teška igra pokera’

Sjeverna Koreja se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcioniranje svoje posustale ekonomije, a također joj je nafta potrebna za program interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Američki predsjednik je pozdravio pregovore između Sjeverne i Južne Koreje o sudjelovanju sjevernokorejskog izaslanstva na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji idućeg mjeseca, istaknuvši da bi to mogla biti faza u ublažavanju krize.

Trump nije želio odgovoriti na pitanje razmatra li SAD mogućnost ograničenog napada iz predostrožnosti kako bi se Pjongjangu pokazalo da je Washington ozbiljan.

“Mi igramo vrlo, vrlo tešku igru pokera u kojoj ne želimo otkriti svoje karte”, zaključio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO