Svjetska elita naredne sedmice u Davosu

Tema susreta je 'Graditi zajedničku budućnost u podijeljenom svijetu' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i njegov slogan “Amerika prvo” bit će u centru pažnje na Svjetskom ekonomskom forumu, koji će naredne sedmice biti održan u Davosu i na kojem će ove godine sudjelovati do sada najveći broj čelnika razvijenih zemalja.

Četrdeset osmi WEF, koji će od 23. do 26. januara biti održan u elitnom skijalištu na istoku Švicarske, okupit će 3.000 sudionika, među kojima 70 predsjednika država i vlada te 38 čelnika velikih međunarodnih organizacija.

Tema susreta je “Graditi zajedničku budućnost u podijeljenom svijetu”, ističe WEF u saopćenju.

Trumpov govor zadnji dan foruma

“Naš svijet je danas podijeljen zbog sve većeg suparništva među zemljama i dubokih podjela u društvima. No, zbog razmjera izazova s kojima je naš svijet suočen, više nego ikad je potrebno zajedničko, usklađeno i sveobuhvatno djelovanje”, rekao je profesor Klaus Schwab, osnivač i predsjednik WEF-a.

Prava “zvijezda” ovogodišnjeg foruma je  Trump, gorljivi promotor slogana “Amerika prvo”, čije izjave redovno podižu buru u javnosti.

Američki predsjednik, kojeg s nestrpljenjem očekuju, održat će govor tek zadnji dan foruma.

Ove godine odazvao se do sada najveći broj čelnika zemalja G7, među kojima francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau.

Brojni visoki zvanuičnici

Bit će tu i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i španski kralj Filip VI.

U Trumpovoj delegaciji bit će i mnogi visoki američki dužnosnici, pa tako i državni sekretar Rex Tillerson, ministar trgovine Wilbur Ross te Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner.

U Davos dolaze i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo i visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein.

Izvor: Agencije