Rusija je ponovo strateški konkurent NATO-u

Na sjednici Vojnog odbora NATO-a bilo je riječi o vojnim i političkim prioritetima Alijanse (EPA)

U Briselu je okončana 178. sjednica Vojnog odbora NATO-a, a predsednik tog tela, general Petr Pavel, izjavio je da je to bila dobra prilika za načelnike generalštaba svih članica da razmene mišljenja o važnim temama, javlja agencija Anadolija.

Po završetku dvodnevnog zasedanja, novinarima su se obratili Pavel, američki komandant za Evropu Curtis M. Scaparrotti i komandant Savezničke komande za transformaciju, general Denis Mercier.

Pavel je istakao da su učesnici zasedanja s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarali o vojnim i političkim prioritetima uoči samita lidera NATO-a, koji će biti održan u julu.

Sigurnosna situacija na jugu Evrope

“Jedna od tema sastanka bila je sigurnosna situacija na jugu Evrope. To je jedan od najvećih izazova sa kojim se NATO suočava i to je tema koja se tiče celog sveta”, kazao je Pavel.

I na ovom sastanku NATO saveznika razgovarano je o situaciji u Afganistanu, a general Pavel je kazao da NATO sa zadovoljstvom prati uspehe i napredak lokalnih afganistanskih snaga na terenu.

On je rekao da postoji konsenzus o neophodnosti postojanja čvrste i efikasne komandne strukture NATO-a i najavio da će o toj temi više biti govora na sastanku ministara odbrana svih članica, koji će biti održan narednog meseca.

Komandant NATO snaga u Evropi naglasio je da su se strateške sigurnosne okolnosti i izazovi pred NATO-om znatno promenili.

“Sigurnosnu strategiju oblikuju činjenice da se Rusija ponovo pojavila kao strateški konkurent, kao i nestabilnost i terorizam na Bliskom istoku i u Africi”, kazao je Scaparrotti.

Osvrnuvši se na tehnološka dostignuća u sferi sektora bezbednosti, Scaparrotti je rekao da pretnju predstavlja to što su ona dostupna i nekim nevladinim strukturama.

Komanda mora biti i elastična i čvrsta

“Strateško jedinstvo je to što nas čini jakim. Za brzo i efikasno reagovanje komanda NATO-a mora da bude elastična i u isto vreme čvrsta”, kazao je Scaparrotti.

Glavni akteri zasedanja Vojnog odbora NATO-a u Briselu istakli su da NATO čini ozbiljne korake u borbi protiv terorizma kao pretnje globalnom miru te navode da je to jedan od zadataka i u narednom periodu.

Najavljen je nastavak podrške Iraku u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, jer, kako je kazao Pavel, ISIL jeste poražen na vojnom, ali ne i na ideološkom planu.

Izvor: Agencije