Kipar, Grčka i Jordan zajedno protiv terorizma

Čelnici Kipra i Grčke zatražit će od ostalih država članica Evropske unije da više pomognu Jordanu (EPA)

Čelnici Kipra, Grčke i Jordana obećali su novo partnerstvo, s oštrijom saradnjom u borbi protiv terorizma, i prikupili međunarodnu podršku za zemlje koje su udomile hiljade izbjeglica iz Sirije.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades rekao je da su trostruki pregovori s kraljem Jordana Abdullahom II i grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom za cilj imali zajedničko jačanje sigurnosti na istočnom Mediteranu, prenosi AP.

Abdullah II kazao je da njegova država radi s drugima na zatvaranju svih puteva koje pripadnici oružanih grupa koriste i da ne smije biti popuštanja uprkos uspjehu koji je postignut u Iraku i Siriji.

Ogroman teret izbjeglica

“Terorističkim grupama ne smije biti dopušteno da se pregrupišu i uspostave uporišta na drugom mjestu”, rekao je on.

Tri čelnika također su pozvala međunarodnu zajednicu da ponudi veću podršku Jordanu i drugim zemljama koje su nosile teret masovnog priliva sirijskih izbjeglica.

“Nosimo ogroman teret izbjeglica i ne možemo ga ostaviti sami dok mi donosimo ovu humanitarnu odgovornost u ime svijeta”, kazao je Abdullah II.

Anastasiades i Tsipras rekli su da će zatražiti od ostalih država članica Evropske unije da više pomognu u Jordanu.

Tri čelnika također su stavila naglasak na mirovne napore na Bliskom istoku, pozivajući na nastavak pregovora između Izraelaca i Palestinaca i izrazivši podršku za nalaženjem rješenja s dvije države.

Muslimani i kršćani u svetom gradu

Abdullah II rekao je da bi mirovni sporazum trebao učiniti Istočni Jerusalem prijestonicom nezavisne države Palestine, aludirajući na odluku Vlade SAD-a da premjesti ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Nijedna jednostrana odluka o Jerusalemu neće promijeniti pravne i historijske činjenice ili podrivati prava muslimana i kršćana u svetom gradu”, kazao je on.

Ovo je, kako navodi agencija, prvi put da su ove zemlje održale trilateralni sastanak, koji je uslijedio nakon sličnih pregovora Kipra i Grčke s drugim zemljama, kao što su Egipat i Izrael.

Izvor: Agencije