Erdogan poziva NATO zbog američkih planova u Siriji

Turkish President Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling AK Party during a meeting at the Turkish parliament in Ankara
Erdoğan je optužio SAD da stvara 'vojsku terora' u Siriji duž granice s Turskom (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pozvao je NATO da zauzme stav protiv SAD-a kao članice Alijanse zbog američkih planova da formiraju pogranične snage sigurnosti u Siriji od 30.000 pripadnika, na čelu s Kurdima.

Ankara je prijetila da će pokrenuti novu vojnu ofanzivu u Siriji protiv sirijskih kurdskih milicija, koje smatra teroristima, zbog njihove povezanosti sa zabranjenim kurdskim pobunjenicima, koji se bore protiv Turske, podsjetio je AP.

Erdoğan je u ponedjeljak optužio SAD da stvara “vojsku terora” u Siriji duž granice s Turskom i obećao da će poraziti te snage.

Obraćajući se zastupnicima svoje vladajuće stranke, on je pozvao NATO da zauzme stav u vezi s tim protiv onih koji krše granice članica Alijanse.

‘Slomit ćemo tu vojsku’

On je ranije obećao da će slomiti tu vojsku prije nego što bude formirana.

“Zemlja koju zovemo saveznicom ustrajava na formiranju terorističke vojske na našim granicama”, rekao je Erdoğan u Ankari. “Šta može biti meta te terorističke vojske nego Turska?”, upitao je.

“Naša je misija da je ugušimo prije nego što se rodi”, rekao je.

“Želimo poručiti svim našim saveznicima: nemojte stajati između nas i terorističkih organizacija jer u protivnom nećemo biti odgovorni za neželjene posljedice”, kazao je Erdoğan.

“Naše će se operacije nastaviti sve dok ne bude nijednog terorista uzduž naših granica, a kamoli 30.000 njih.”

Također je izjavio da su Oružane snage Turske završile pripreme za operaciju u gradu Manbiju i regiji Afrin pod kurdskom kontrolom u sjeverozapadnoj Siriji.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu kazao je da mjere koje će Turska preduzeti u Siriji nisu ograničene samo na Afrin već i na Manbij i područje istočno od Eufrata.

Çavuşoğlu je američkog državnog sekretara Rexa Tillersona tokom sastanka u Vancouveru upozorio da će u slučaju formiranja graničnih jedinica u Siriji doći do nepopravljivog narušavanja odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije