Havaji: Trump mora direktno razgovarati s Kim Jong-unom

Potrebno je izgraditi put ka denuklearizaciji (EPA)

Američka kongresmenka Tulsi Gabbard pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da direktno razgovara sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom nakon što je na Havajima u subotu došlo do panike zbog lažne uzbune o neposrednom napadu balističkom raketom.

Gebbard, iz Demokratske stranke, koja u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a predstavlja Havaje, izjavila je da bi Trump trebao sjesti s Kimom i razgovarati o načinima za uklanjanje takve prijetnje, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

“Apsolutno i momentalno. Narod Havaja sada plaća cijenu decenija lošeg vođenja zemlje, neuspjeha da se direktno pregovara da bi se spriječilo da dođemo do tačke u kojoj smo danas, zbog postavljanja nerealinih preduvjeta”, rekla je u intervjuu za ABC.

Pregovori bez postavljanja preduvjeta

Prema njenim riječima, Trump bi trebao razgovarati s Kimom bez postavljanja preduvjeta kako bi se razjasnile razlike i izgradio put ka denuklearizaciji, 

Kazala je i da bi Trump trebao shvatiti razloge zbog kojih Sjeverna Koreja odbija razgovarati o denuklearizaciji:

“Od presudnog je značaja da okončamo našu politiku ratova kako bismo osigurali vjerodostojnu garanciju da SAD neće ići i srušiti režim u Sjevernoj Koreji, tako da mogu početi razgovori o denuklearizaciji.”

Izvor: Agencije