SPD u istočnoj Njemačkoj glasao protiv velike koalicije

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s CDU kancelarke Merkel i njenom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (EPA)

Socijaldemokrati u istočnoj njemačkoj državi Saskoj-Anhalt odbacili su mogućnost da njihova stranka uđe u novu koaliciju s konzervativnim blokom koji vodi kancelarka Angela Merkel.

Glasanje na stranačkoj konvenciji dogodilo se dan pošto su se konzervativni blok CDU/CSU i vodstvo SPD-a dogovorili da će početi službene pregovore o sastavljanju velike koalicije (GroKo) kojom bi 63-godišnja Merkel počela svoji četvrti premijerski mandat.

Međutim, dogovor dvije tradicionalne stranke trebaju potvrditi članovi SPD-a na kongresu u Bonnu 21. januara prije početka službenih pregovora. Merkel planira novu vladu sastaviti do aprila. 

Njemačka savezna pokrajina Saska-Anhalt, u kojoj SPD tradicionalno nema snažnu podršku, poslat će samo šest svojih delegata na kongres u Bonnu gdje će se okupiti ukupno 600 izaslanika. 

‘Političko samoubistvo SPD-a’

Na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu u Wernigerodeu, članovi su podržali prijedlog Jusos-a, mladeži SPD-a i glasali su s 52 prema 51 i četiri suzdržana glasa protiv nove velike koalicije.

“Mi, Jusos, nećemo biti sluge vlade Crnih (boja konzervativnog bloka) koja traži deportacije ili izbjegličke logore”, rekao je Florian Luedke, lokalni izaslanik Jusosa noseći bedž “NoGroKo” (Ne Velikoj koaliciji).

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Merkel i njenom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Jusos smatra da je ponavljanje GroKo političko samoubistvo SPD-a što su pokazali parlamentarni izbori u septembru na kojima je stranka ostvarila najlošiji poslijeratni izborni rezultat. 

Izvor: Agencije


Povezane

Tri i pol mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, CDU Angele Merkel i SPD službeno započinju pregovore o formiranju vlasti. Ključna tačka neslaganja između Demokršćana i Socijaldemokrata je izbjeglička kriza, odnosno pitanje da li dozvoliti da se izbjeglicama koje su već u Njemačkoj pridruže i članovi njihovih porodica.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO