Sedam godina od zbacivanja Ben Alija, poziv na proteste

Prošle sedmice, u policijskoj intervenciji tokom protesta jedna osoba je poginula, a veliki broj njih je povrijeđen (EPA)

Tunis obilježava sedam godina od protjerivanja sa vlasti tadašnjeg predsjednika Zine El Abidine Ben Alija 2011. godine, u trenutku kada tu zemlju potresaju nemiri izazvani nezadovoljstvom zbog rasta cijena.

AP navodi da građani danas pozivaju na mirne proteste, dodajući da aktuelna vlast nije uspjela da popravi probleme zbog kojih je revolucija u toj zemlji započela.

Na današnji dan se obilježava sedam godina od kako su građani Tunisa, u okviru vala demonstracija u regiji poznatim pod nazivom Arapsko proljeće, sa vlasti zbacili autokratskog lidera, prenosi agencija.

Tadašnji predsjednik Ben Ali izbjegao je iz zemlje 14. januara 2011. u Saudijsku Arabiju, tim potezom transformišući državu u mladu demokratiju.

Sada, kako se navodi, demonstranti kod kuće šalju poruku da vjeruju da su svih šest vlada koje su od tada bile na vlasti, slomile nade za socijalnu i ekonomsku pravdu i ostavile ih izdanima.

Rastu protesti

Frustracija građana zbog ovog problema bila je u punoj snazi prošle sedmice kada je broj demonstranata porastao, uslijed čega je u policijskoj intervenciji jedna osoba poginula, a veliki broj njih je povrijeđen.

Arapsko proljeće započelo je prvim protestima u Tunisu 17. decembra 2010. godine samospaljivanjem Mohameda Bouazizija u znak protesta protiv policijske korupcije.

Uspjeh protesta u Tunisu doveo je do vala pobuna koji je zahvatio Alžir, Jordan, Egipat i Jemen, a onda se proširio i na druge države, pri čemu su demonstranti bili najorganiziraniji tokom “dana bijesa”, a prelili su se u vidu manjih protesta i na nearapski svijet u regiji.

Do jula 2011. godine, demonstracije su rezultirale obaranjem vlasti u Tunisu i Egiptu, a tokom početnih protesta, nekoliko lidera je najavilo da ce se povući sa vlasti i organizirati izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavljaju se sukobi policije i demonstranata u pet gradova u Tunisu. U prethodna četiri dana, koliko traju protesti organizirani zbog Vladinih mjera štednje, uhapšeno je 230 osoba. Stanovnici Tunisa bijesni su zbog najavljenog rasta cijena i poreza. Opozicija poziva na odbacivanje budžeta za 2018. godinu. Premijer te zemlje pozvao je na smirivanje strasti, uz obećanje […]

Published On 11 Jan 2018

U Tunisu sporadične demonstracije i sukobi građana sa policijom. Prošlo je šest godina od svrgavanja Ben Alija u ovoj državi. Zemlja u kojoj je počelo arapsko proljeće i dalje se suočava sa mnogim ekonomskim problemima. 

Published On 14 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO