Papa: Strah nije grijeh, grijeh je pustiti da strah prevlada

Papa Franjo od marta 2013. godine, redovno poziva na prihvatanje izbeglica i migranata. (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo ponovo je uputio apel za gostoprimstvom prema migrantima ocenjujući da je “greh odustati od susreta s bližnjima”.

“Svaki migrant koji pokuca na naša vrata za nas predstavlja priliku da se sastanemo sa Isusom Hristom koji nam dolazi kao stranac u bilo kojoj epohi, a neki to odbijaju”, rekao je papa povodom 104. Svetskog dana migranata i izbeglica.

Papa je tokom mise u crkvi Svetog Petra u Vatikanu rekao da nije lako “pustiti kulturu drugih u svoje domove, i staviti se u situaciju umesto njih, razumeti njihove misli i njihova iskustva”.

Papa: I oni koji dolaze se plaše

Papa, poreklom iz porodice italijanskih emigranata, rekao je da ljudi često odustaju da se približe drugima i radije grade “barijere da bi se branili”.

“Lokalne zajednice se ponekad plaše da će pridošlice poremetiti uspostavljeni poredak, da će im ukrasti nešto što su dugo gradili”, rekao je papa na misi.

“Oni koji dolaze takođe se plaše. Plaše se sukoba, osuđivanja, diskriminacije i neuspeha. Nije greh imati sumnje i strahove, već je greh dopustiti da taj strah utiče na naše odluke, komprimutuje poštovanje i velikodušnost i podstiče mržnju i odbijanje”, dodao je papa u svojoj besedi.

Papa Franjo od marta 2013. godine, redovno poziva na prihvatanje izbeglica i migranata.

U ponedeljak kreće u osmodnevnu posetu Južnoj Americi, gde će boraviti u Peruu i Čileu. To će biti njegovo 22 putovanje u inostranstvo.

Izvor: Agencije