Kineska televizija: Zapaljeni iranski tanker potonuo

Iranski tanker koji je danima gorio u Istočnom kineskom moru i potom otplutao u japanski ekonomski pojas potonuo je, objavila je u nedjelju kineska državna televizija.

Tanker Sanchi, koji se sudario 6. januara s drugim brodom u Istočnom kineskom moru i od tada je plutao zapaljen, oko podneva po lokalnom vremenu “iznenada je buknuo” i potonuo,  javila je televizija.

Kineska spasilačka ekipa pronašla je u subotu dva tijela na palubi gorućeg iranskog tankera i time je broj mrtvih porastao na tri. Ostalih 29 članova posade i dalje se smatra nestalima.

Ekološka katastrofa

Spasioci su pokušali doći do kabina, ali nisu mogli zbog temperature od oko 89 stepeni Celzija na gorućem tankeru. Spasilačka ekipa pronašla je i crnu kutiju broda.

Deseci kineskih i južnokorejskih spasilačkih brodova danima su se borili s udarima vjetra, visokim valovima i otrovnim plinovima u nastojanju da spriječe ekološku katastrofu i utvrde sudbinu mornara.

Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami. Prevozio je ultralaki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte zbog toksičnosti.

Na brodu je bilo 136.000 tona kondenzata što je ekvivalent milionu barela. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO