Suu Kyi: Priznanje vojske da je ubijala Rohinje je pozitivan korak

Lauretkinje traže da se odgovorni izvedu pred lice pravde, u ovom slučaju pred Međunarodni krivični sud (EPA)

Prvo priznanje mijanmarske vojske da je ubijala Rohinje predstavlja “pozitivan korak”, ocijenila je mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, prenio je u subotu jedan provladin list.

Nakon što je redovno negirala učestvovanje u nasilju protiv muslimana Rohinja, vojska je u srijedu priznala da je unutrašnjom istragom otkriveno da su članovi snaga sigurnosti učestvovali u ubistvima deset Rohinja koje su smatrali sumnjivima i da su ih pokopali u zajedničkoj grobnici.

Vojna verzija o teroristima koje su ubili seljaci i članovi snaga sigurnosti izazvala je bijes porodica žrtava, koje su tvrdile da su vojnici pogubili civile.

Suu Kyi, čija šutnja o pitanju Rohinja izaziva oštre kritike u inostranstvu, posebno aktivista za ljudska prava, želi u tom potezu vidjeti pozitivan korak.

“To je novi korak naše zemlje”, izjavila je u petak navečer nakon susreta s japanskim ministrom vanjskih poslova. “Poštivanje zakona je odgovornost svake zemlje. To je pozitivan pokazatelj da mi poduzimamo mjere kako bi bili odgovorni”, dodala je ona a prenosi list Global New Light of Myanmar.

Približno 655.000 Rohinja je napustilo Mijanmar i potražilo utočište u Bangladešu od kraja augusta.

‘Vrh ledenog brijega’

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su djelovanje vojske proglasili etničkim čišćenjem. Mijanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika. 

Priznanje glavnog komandanta mijanmarske vojske o ubistvu desetorice Rohinja u sjevernoj državi Rakhine samo je djelić istine o zločinima koje sigurnosne snage čine nad tom muslimanskom manjinom, ocijenile su grupe za ljudska prava. 

Grupe Fortify Rights, Amnesty International i Human Rights Watch rekli su da je priznanje o ubistvu deset muslimana u selu Inn Dinn 2. septembra samo “vrh ledenog brijega” i zatražile su međunarodnu istragu. 

Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mijanmarske vojske koja je 25. augusta počela veliku kontraofanzivu na sjeveru pokrajine Rakhine kao odgovor na napade Rohinja, pokrenuvši time egzodus više stotina hiljada pripadnika te manjine. 

Nakon otkrića masovne grobnice s deset tijela u decembru vojska je pokrenula istragu i rekla da će počinitelji odgovarati.  

Izvor: Agencije