Schulz: EU će dobiti ministra finansija

Novu vladu ponovo bi činili konzervativci i socijaldemokrati, čime bi se okončala politička neizvjesnost u Njemačkoj (EPA)

Čelnik njemačkih socijaldemokrata Martin Schulz očekuje da Europska unija ima ministra koji će biti zadužen za financijska pitanja u Uniji.

Najavio je takvu mogućnost u izjavi za njemačku televiziju ZDF nekoliko sati nakon što su SPD i konzervativci kancelarke Angele Merkel usuglasili dokument o formiranju koalicijske vlade.

“Dokument predstavlja prekretnicu za europsku politiku”, rekao je Schulz, misleći pritom na obećanje koalicijskih stranaka da će blisko surađivati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u vezi s njegovim prijedlogom ambiciozne reforme EU-a.

Dokument, koji je usuglašen nakon više od 24 sata pregovaranja, sastoji se od 28 stranica, a trebao bi omogućiti da se sljedećih tjedana pregovara o svim detaljima koalicijskog sporazuma, prenosi Reuters.

Britanska agencija, pozivajući se na stranačke izvore, navodi da se time jačaju perspektive za formiranje vlade, koju bi ponovno činili konzervativci i socijaldemokrati, čime bi se okončala politička neizvjesnost u Njemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. rujna.

Optimistična Merkel

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozdravio je sporazum o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj, rekavši da je to od ogromne koristi za Europu.

“Kad je riječ o bitnim pitanjima, vrlo sam zadovoljan onim što su CSU/CDU i SPD dogovorili. To je značajan, pozitivan, budućnosti okrenut pristup političkoj debati u Europi”, izjavio je Juncker.

Merkel je “optimistična” prema mogućnosti formiranja nove koalicijske vlade sa socijaldemokratima.

Socijaldemokratima lijevog centra trebat će odobrenje njihovog članstva za pokretanje pregovora. 

Horst Seehofer, čelnik sestrinske stranke konzervativaca kancelarke Merkel, Kršćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je da bi, ako socijaldemokrati daju zeleno svijetlo, sporazum mogao biti postignut prije Uskrsa.

Izvor: Agencije