SAD zadovoljan zbog smanjenja trgovine između Pekinga i Pjongjanga

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6% i manja je u odnosu na isti period prošle godine (Ilustracija)

Bijela kuća izrazila je zadovoljstvo zbog znatnog smanjenja trgovinske razmjene Kine i Sjeverne Koreje, istaknuvši da je važno izložiti potonju “maksimalnom pritisku” kako bi odustala od svog nuklearnog programa.

Podaci koje je objavio Peking pokazuju da je trgovina između Sjeverne Koreje i Kine prepolovljena u godinu dana. Samo u decembru ukupan kineski uvoz iz susjedne Sjeverne Koreje smanjio se za više od 80 posto.

“Te mjere podupiru međunarodne napore koje predvode Sjedinjene Američke Države, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri pojačao pritisak s ciljem da Sjeverna Koreja zaustavi nezakonite programe, promijeni ponašanje i okrene se nuklearnom razoružanju Korejskog poluotoka”, navodi Bijela kuća u saopćenju. 

Novi paket sankcija

UN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo je krajem decembra novi paket sankcija Pjongjangu jednoglasno prihvativši američku rezoluciju kojom se zabranjuje doprema gotovo 75 posto naftnih prerađevina Sjevernoj Koreji i naređuje povratak u zemlju svih sjevernokorejskih državljana koji rade u inozemstvu do kraja 2019. godine.

Kina, uz Rusiju tradicionalni saveznik Pjongjanga, izvijestila je početkom januara da je počela provoditi nove restrikcije.

Izvor: Agencije