Rusi Trumpove komentare o Iranskom sporazumu smatraju negativnim

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif tvrdi da Trumpova odluka podriva sporazum (EPA)

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergei Ryabkov izjavio je da Moskva komentare predsednika SAD Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu s Iranom smatra “ekstremno negativnim”, objavila je ruska agencija RIA Novosti, prenosi Rojters.

Američki predsednik Trump zapretio je u petak da će se njegova zemlja povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici i Kongres SAD zajedno sa Belom kućom ne isprave “strašne propuste” koji se po njemu nalaze u tom sporazumu sa Teheranom.

Iran će odgovoriti na sankcije Larijaniju

Iran je ranije saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom podrazumeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

U saopštenju koje je prenela novinska agencija IRNA, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da “neće prihvatiti nikakvu izmenu sporazuma – ni sada ni u budućnosti”, prenosi Rojters.

Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje ajatolahu Sadequ Larijaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadeq Larijani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Larijani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe ajatole Ali Khameneija, “odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana”, prenosi Rojters.

Trump: Poslednja šansa za izmjene

Prethodno je Trump izjavio da će potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave “strašne propuste” sporazuma iz 2015. godine.

“Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah”, rekao je Trump, prenosi Rojters.

Tom odlukom koju će Trump potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bela kuća želi da trajno ograniči taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD odlučilo je danas da uvede nove sankcije protiv četrnaest iranskih građana i pravnih subjekata.

Ministar spoljnih poslova Irana Javad Zarif u petak je objavio na Twitteru da najnovija odluka američkog predsednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu između Irana i svetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Izvor: Agencije