Madrid Puigdemontu: Ne možete vladati iz Brisela

Bivšem katalonskom čelniku u Španiji prijeti hapšenje zbog poticanja na pobunu (EPA)

Vlada Španjolske potpuno je odbacila mogućnost da bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont vlada tom regijom iz samonametnutog egzila u Bruxellesu, te naglasila da će službeni Madrid na sudovima osporiti bilo kakav pokušaj da se to provede, javlja Reuters.

Katalonski separatisti prethodno su se dogovorili da će pokušati ponovno izabrati Puigdemonta za regionalnog vođu, čime su sve veći izgledi da će taj izbjegli čelnik vladati videolinkom iz Belgije.

U Španjolskoj mu prijeti uhićenje zbog poticanja na pobunu. 

“Parlamentarna su pravila veoma jasna. Ona ne predviđaju nikakvu mogućnost parlamentarne prisutnosti koja nije osobna”, objavio je glasnogovornik Vlade Španjolske Íñigo Méndez de Vigo na tjednoj konferenciji za medije.

“Ta je želja pogrešna, totalno nerealistična i ide protiv pravila i zdravog razuma”, dodao je glasnogovornik.

Pobjegao u Belgiju

Puigdemont je prošle godine predvodio pokret za otcjepljenje te bogate sjeveroistočne pokrajine od Španjolske, zbog čega je službeni Madrid smijenio njegovu vladu i nametnuo izravnu vlast.

Ubrzo nakon toga pobjegao je u Belgiju. 

Španjolski premijer Mariano Rajoy u prosincu je raspisao lokalne izbore kako bi riješio krizu koja je uzrokovala preseljenje tisuća tvrtki izvan te regije.

No, rezultati izbora doveli su do mršave većine separatista, zbog čega je ove godine izgledan novi pokušaj secesije od Španjolske. 

Katalonski će parlament imati prvu sjednicu u srijedu, kad će imenovati svog predsjednika, a novi čelnik regije trebao bi biti izabran najranije 31. siječnja. 

Izvor: Agencije