Lažna uzbuna na prijetnju balističkom raketom na Havajima

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata (EPA)

Širom Havaja, građani su primili tekstualnu poruku u kojoj se upozoravaju na prijetnju balističkom raketom, ali su zvaničnici te savezne američke države saopćili da je riječ o lažnoj uzbuni. 

Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom. U poruci se građani upozoravaju na prijetnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište. 

“Ovo nije vježba”, navedeno je u poruci. Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havaja potvrdila je kasnije da ne postoji prijetnja od balističke rakete.

Glasnogovornik te agencije Richard Repoza rekao je da nije jasno šta je dovelo do toga da se izda upozorenje za građane Havaja.

Prijetnja Sjeverne Koreje

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata. 

Testiranja su uslijedila zbog rastuće prijetnje od raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test. 

Izvor: Agencije