Bijela kuća: Trump je odličnog zdravlja

Trump je sledio tradiciju svojih prethodnika i pregled obavio u vojnoj bolnici Walter Reed (EPA)

Američki predsednik Donald Trump je u odličnom zdravstvenom stanju, saopštila je kasno sinoć Bela kuća citirajući njegovog lekara posle prvog sistematskog pregleda od dolaska Trumpa na vlast.

“Medicinski pregled u vojnoj bolnici VWalter Reed je bio izuzetno uspešan. Predsednik ima odlično zdravlje”, izjavio je lekar Ronny Jackson, koji je ranije bio zadužen za preglede Trumpovog prethodnika Baracka Obame. Detalji pregleda biće saopšteni naredne nedelje.

Sistematski pregled se izmedju ostalog, odnosi na merenje telesne težine, pritiska i nivoa holesterola u krvi.

Sistematski bez pregleda psihijatra

Dok Trumpovi protivnici otvoreno dovode u pitanje njegovo mentalno zdravlje, tokom sistematskog pregleda nije bio planiran odlazak kod psihijatra.

Američki predsednik nije u obavezi da bude podvrgnut sistematskom pregledu niti da to saopšti javnosti. Medjutim to je postala tradicija. Trump, koji je 71. godini, kao najstariji predsednik u američkoj istoriji, sledi svoje prethodnike.

Njegov lični lekar Harold Bornstein tokom predizborne kampanje rekao je da će Tramp biti “najzdraviji predsednik”.

U američkoj javnosti pokrenuta je rasprava o mentalnim sposobnostima američkog predsednika posle objavljivanja kontroverzne knjige “Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće” (Fire and Fury: Inside the Trump White House), novinara Michaela Wolffa, u kojem se navodi da Trumpovo okruženje sumnja u njegovu mentalnu mogućnost da vlada.

Izvor: Agencije