Trump ‘posljednji put’ produžio sporazum s Iranom

Sve nadležne američke institucije predložile su Trumpu da se još ne povlači iz sporazuma s Iranom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o produženju nuklearnog sporazuma s Iranom.

Trump je u petak izjavio da je posljednji put produžio ukidanje sankcija Iranu, prenijela je agencija Anadolija.

Aktuelni program, u kojem je najveći dio sankcija ukinut pod uvjetom da Iran obustavi izradu nuklearnog oružja, produžen je uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom.

Ipak, SAD je sankcionisao 14 pojedinaca i kompanija zbog “ozbiljnog kršenja ljudskih prava i cenzure u Iranu, kao i podrške određenim iranskim proliferatorima oružja”.

Među imenima na crnoj listi nalazi se i Sadegh Larijani, predsjednik iranskog pravosuđa.

Američki mediji ranije su nagađali da Trump neće ponovo uvesti sankcije Iranu, čime bi ugrozio nuklearni sporazum s tom državom.

Sve nadležne američke institucije predložile su američkom predsjedniku da se još ne povlači iz sporazuma s Iranom.

Poziv Evropske unije

Evropska unija i njene članice u četvrtak su također objavile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu te da ga Iran poštuje.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je da EU želi očuvati sporazum “jer je u našem interesu da ne razvijamo ili da svjedočimo da je nuklearno oružje razvijeno u Iranu”.

Pod tim sporazumom Iran je usporio razvoj svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Kako je ranije prenio Reuters, Gabriel je pozvao SAD da razmatra nuklearni sporazum s Iranom kao pitanje koje je odvojeno od pitanja programa balističkog oružja koji provodi zvanični Teheran i uloge tog programa u ratu u Siriji.

“Trebamo odvojiti dvije stvari: mi želimo očuvati nuklearni sporazum s Iranom… i važnu ulogu koju Iran ima u regiji”, rekao je Gabriel.

Gabriel, koji je otvoreno kritikovao vanjsku politiku SAD-a otkad je Donald Trump postao predsjednik, rekao je i da je SAD bio u pravu kad je iznio zabrinutost zbog strategije Irana na Bliskom istoku, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije