Američki ambasador podnio ostavku jer neće da služi Trumpu

Feely je karijerni diplomat i bivši pilot u marincima (EPA)

Američki ambasador u Panami John Feeley podnio je ostavku s obrazloženjem da ne može služiti predsjedniku Donaldu Trumpu, javlja Reuters.

Feely je karijerni diplomat i bivši pilot u marincima.

“Kao mladi službenik za vanjske poslove potpisao sam zakletvu da ću vjerno služiti predsjedniku, njegovoj administraciji na apolitičan način, pa čak i ako se ne slažem s određenim politikama. Kako mi je rečeno, ako nekad budem vjerovao da to više ne mogu činiti, trebam podnijeti časnu ostavku. Taj je trenutak došao”, naveo je u svojoj ostavci američki ambasador.

Bijela kuća saopćila je da je dobila informaciju da se on povlači u penziju iz privatnih razloga.

Trumpov neprimjereni govor

Ranije je ambasador Haitija u Washingtonu Paul Altidor zatražio izvinjenje od američkog predsjednika za navodne komentare da migranti dolaze u SAD iz “vukoj..ina”.

“Nadamo se da nije izgovorio takve stvari. Ako jest, jedino se nadamo da će se izviniti, ne samo zajednici Haitija već i narodu Amerike”, rekao je ambasador Haitija.

AP prenosi, pozivajući se na tri izvora, da se Trump zapitao zašto bi SAD primale više imigranata iz Haitija i “vukoj..bina” Afrike, a manje iz država kao što je Norveška.

Trump je ranije demantovao da je na sastanku u Bijeloj kući koristio vulgarni rječnik za afričke države, ali to nisu zvanično učinili ni Bijela kuća ni nekoliko republikanskih kongresmena, koji su prisustvovali sastanku, prenio je AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon brojnih kritika zbog izostanka reakcije, američki predsjednik osudio rasističko nasilje u Charlottesvilleu.

Published On 14 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO