U hakiranje umiješane dvije zemlje koje provode blokadu Katara

Katar je tražio pomoć od američkog FBI-a da istraži izvor računarskih napada (EPA)
Katar je tražio pomoć od američkog FBI-a da istraži izvor računarskih napada (EPA)

Istraga o hakiranju sajta državne katarske novinske agencije (QNA) otkrila je umiješanost dvije nacije, koje učestvuju u blokadi Katara, rekao je katarski ministar vanjskih poslova obećavajući pravne akcije.

U intervjuu za Katarsku TV, koji je dao u srijedu, Mohammed ibn Abdurrahman Al Thani rekao je da je istraga došla do saznanja da su dvije zemlje umiješane u hakiranje sajta državne novinske agencije i profila na društvenim mrežama, ali nije precizirao koje.

Navodni hakeri postavili su 23. maja 2017. lažne primjedbe na katarsku službenu medijsku platformu u kojoj su kritikovanje američke vanjske politike pripisali emiru te zemlje.

Povodeći se pisanjem u toj priči, Saudijska Arabija i UAE blokirali su spomenuti sajt, a blokada je bila usmjerena i prema Al Jazeeri, a kasnije je grupa arapskih zemalja među kojima su Bahrein i Egipat prekinule diplomatske i trgovinske veze s Dohom.

U tekstu je emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani citiran kako je upozorio da se ne ulazi u konfrontaciju s Iranom, kao i da je branio palestinsku grupu Hamas i libanski šiitski pokret Hezbollah, povezan s Iranom.

Vlada Katara kategorički je odbacila objavljivanje komentara.

UAE kršio međunarodno pravo

“Država Katar ne oslanja se na izvore ili vijesti u pričama koje ne donose dokaze o državi koja je izvršila zločin hakiranja, a istraga je dokazala da su dvije države umiješane u počinjenje zločina”, rekao je Al Thani.

Vlada Katara ranije je rekla da postoje dokazi koji povezuju zemlje koje vrše blokadu Dohe s hakiranjem QNA-e.

Doha je također optužila UAE za kršenje međunarodnog prava nakon što su izvještaji sugerisali da je Abu Dhabi orkestrirao hakiranje.

Katar je tražio pomoć od američkog FBI-a da istraži izvor računarskih napada.

Saudijska Arabija, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom, kao i kopnene, zračne i morske veze s Dohom 5. juna prošle godine uz optužbu da Katar podržava “terorizam” i agendu njihovog regionalnog rivala Irana. Doha snažno odbacuje sve optužbe.

Kuvajt je predvodio pokušaje posredovanja zajedno s Turskom i SAD-om, a u nastojanju da se nadiđu razlike kuvajtski emir posjećivao je zemlje regije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO