Trump za strožije zakone o kleveti nakon Wolffove knjige

Knjiga Michaela Wolffa donosi mračnu sliku Bijele kuće (Al Jazeera)
Knjiga Michaela Wolffa donosi mračnu sliku Bijele kuće (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će razmotriti donošenje strožijeg zakona o kleveti nakon što je objavljena knjiga u kojoj se propituje njegova mentalna sposobnost za obavljanje dužnosti prvog čovjeka SAD-a.

“Naši trenutni zakoni o kleveti loši su i sramotni i ne odražavaju američku vrijednost poštenja, pa ćemo ih temeljito razmotriti”, rekao je on novinarima nakon susreta s kabinetom.

U knjizi Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće autor Michael Wolff propitkuje Trumpovu mentalnu spremnost, prikazujući ga kao djetinjastu osobu slabe koncentracije.

Trump se i prije žalio na zakone o kleveti, tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

“Dobro ćemo proučiti zakone o kleveti naše države, pa kad neko kaže nešto što je netačno i klevetnički prema nekome, ta osoba morat će odgovarati pred sudovima”, istakao je američki predsjednik.

Mračna slika Bijele kuće

Knjiga Michaela Wolffa donosi mračnu sliku Bijele kuće, u kojoj osoblje ne radi svoj posao, nego spletkari, a predsjednika svi, pa i najbliži saradnici, opisuju kao djetinjastu osobu i ismijavaju ga zbog nestručnosti i nesposobnosti da upravlja.

U knjizi se ukazuje na njegovu nesposobnost koncentracije, gubitak pamćenja i sklonost televiziji kao glavnom izvoru informisanja.

Nastala je, kako kaže autor, na osnovu izjava predsjednika i njegovih približno 200 savjetnika tokom 18 mjeseci izborne kampanje i nakon izbora.

Trump je odbacio navode iz knjige objavljene u petak kao gomilu “laži, pogrešnih interpretacija i nepostojećih izvora”.

Izvor: Agencije


Povezane

Knjiga Michaela Wolffa o dosadašnjem mandatu predsjednika Donalda Trumpa još je u fokusu američke javnosti. Jedan od glavnih izbora, bivši glavni strateg Seve Bannon, pokušava izgladiti napetosti s Trumpom, kazavši kako i dalje snažno podržava predsjednika. U međuvremenu, Trump je nastavio s kritikama Wolffove knjige.

Odvjetnik Donalda Trumpa zaprijetio je tužbom zbog nove knjige u kojoj je opisan navodni haos iza scene u Bijeloj kući. Njen autor je rad i odnose u Ovalnom uredu opisao krajnje kritički, a predsjednika kao “osobu mentalno nesposobnu za tu dužnost.”

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO