Trump ne isključuje povratak SAD-a u Pariski sporazum

Trump nije želio odgovoriti na pitanje razmatra li SAD mogućnost ograničenog napada na Pjongjang (EPA)
Trump nije želio odgovoriti na pitanje razmatra li SAD mogućnost ograničenog napada na Pjongjang (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi se Sjedinjene Američke Države u principu mogle vratiti u Pariski klimatski sporazum, iako nije dao nikakav konkretan znak da namjerava ići u tom smjeru.

“Iskreno, nemam problema s tim dogovorom načelno gledano, ali imam problem s onim što su potpisali”, rekao je on na konferenciji za novinare s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

“Jer, kao i uvijek, potpisali su loš dogovor”, dodao je, misleći na administraciju svog prethodnika Baracka Obame.

“U principu, mogli bismo se vratiti”, kazao je Trump, koji je i prije spominjao mogućnost povratka, uz uvjet da se ponovo pregovara, iako se nikad nije precizno izjasnio o tome.

‘Dogovor loš za naše kompanije’

Ponovio je da je Pariski sporazum, u obliku u kojem ga je potpisao njegov prethodnik, “veoma nepravedan za SAD” i dugo je insistirao na njegovom negativnom ekonomskom efektu na SAD.

“Mi smo zemlja bogata plinom, ugljem, naftom i mnogim drugim stvarima”, istaknuo je.

Dogovor je “loš za naše kompanije”, upozorio je, ocijenivši da su za SAD ciljevi previsoko postavljeni u odnosu na njegovog glavnog suparnika Kinu.

U okviru tog sporazuma, SAD se obavezao da će do 2025. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto u odnosu na 2005. godinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Konferencija o klimatskim promjenama pod pokroviteljstvom UN-a u njemačkom gradu Bonnu, završena je dogovorom gotovo 200 država da se nastavi sa smjernicama Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, uprkos povlačenju SAD-a. Kako bi se pobrinuli da ispune obećanja, izaslanici su se dogovorili da počnu proces revizije i jačanja napora na smanjenju korištenja ugljena. Iz Bonna izvještava Nick […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO